Ma délelőtt ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a Samsung különleges oktatási központja, a Samsung SMART School, mely Jászfényszaru város Önkormányzatának és a Samsung Electronics Magyar Zrt. példaértékű együttműködésének eredményeként valósult meg.
A megnyitón elsőként a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete, Nam Kwan-Pyo köszöntötte a meghívottakat és méltatta a koreai-magyar barátságot.

Ezt követően Jászfényszaru város polgármestere, Győriné dr. Czeglédi Márta fejezte ki köszönetét és örömét, hogy a város ékességeként ismert Rimóczi-kastély adhat helyet az intelligens iskolának.

Lee Kyu-Jin, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke köszöntőjében a vállalat és a város jó kapcsolatát, együttműködését méltatta, hangsúlyozva, hogy a most átadott oktatási központ csak erősíti ezt a kapcsolatot.

Dr. Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke köszönetét fejezte ki a polgármester asszonynak és a városvezetésnek azért, hogy nemcsak helyet biztosítottak az oktatási központnak, hanem a működését is támogatják.

Tájékoztatta a jelenlévőket, hogy A Samsung SMART Schoolban egyrészt 8-13 éves korú általános iskolás gyermekeket, másrészt munkanélküli fiatalokat oktatnak, képeznek.

A jászfényszarui általános iskolából érkező gyermekek olyan új, a digitális technológiára épülő tanulási módszereket sajátítanak el, melyek segítségével bármely területen – legyen szó természettudományokról, nyelvekről vagy éppen irodalomról – hatékonyabban szerezhetnek új ismereteket.

Az általános iskolai oktatási programban összesen kilenc jászfényszarui pedagógus vesz részt, akik heti 19 órában tanítanak 95 gyermeket. A két tanteremben, amely összesen 35 db Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition tablettel és két darab Samsung interaktív táblával van felszerelve, magyar, matematika, egészségtan, kémia, biológia, földrajz, angol és informatika kerettantervi és szakköri tanórákat tartanak.

A Samsung SMART School tantermeiben rendelkezésre álló technológiai újdonságok képesek több oldalról támogatni a tanárok által eddig is alkalmazott oktatási módszereket, kiegészítve azokat lényegesen több interaktivitással, motiváló képanyaggal, játékos tevékenységgel. Az interaktív táblán és WiFi-n keresztül egyszerűen bemutathatóvá válnak az oktatás során használt internetes oldalak, demonstrációs médiaelemek, amelyeket a tanárok az órák előtt, vagy a tanulók az órán készítettek. Továbbá, a diákok a tantermekben rendelkezésükre álló táblagépeken kísérletezhetnek, felfedezhetik és alkalmazhatják az egyes témakörökről tanultakat az azokra készült alkalmazásokon keresztül, valamint különféle módokon jegyzetelhetnek is.

A Samsung SMART School felnőttképzést is nyújt egy olyan, bárki számára elérhető digitális technológiákra és elektronikai ismeretekre épülő három hónapos, 192 órás tanfolyam keretében, amely a munkanélküliek elhelyezkedési esélyeit javítja. Az elméleti és gyakorlati órákat a jászberényi Liska József Katolikus Erősáramú Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium tanárai tartják. A gyakorlatorientált képzés során a hallgatók megismerik a széleskörű Samsung készülékek professzionális használatát, valamint szervizelését. Ezen felül ügyfélismereti, biztonságtechnikai, és a munkaerőpiacon elvárt készségeiket is fejlesztik a képzés során, így növelve elhelyezkedési esélyeiket.

Végezetül elmondta, hogy Jászfényszaru az elmúlt évben ünnepelte várossá válásának 20., a Samsung pedig ez évben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját és ennél szebb ajándékot, mint ez a közös együttműködéssel létrehozott iskola nem is kívánhat.
A jelenlévőktől pedig azt kérte, vigyék hírül, hogy nagy szeretettel várják más települések diákjait, szervezzenek bátran osztálykirándulásokat a “Samsung fővárosába”.

Vályi-Nagy Vilmos, infokommunikációért felelős államtitkár példaértékűnek nevezte a most átadott informatikai oktatási központot. Elmondta, hogy a digitális írástudatlanság felszámolása az egyik legfontosabb kormányzati törekvés, és mekkora hiány mutatkozik informatikai szakemberekből.

Ezt követően az érdeklődők megtekinthették a tantermeket, bepillantást nyerhettek az oktatásba.