A thyssenkrupp március 2-án nyitotta meg új autóipari gyárát Jászfényszarun, ötszáz új munkahelyet teremtve ezzel a térségben. A gyárban elektromechanikus kormányrendszerek és hengerfejbe integrált vezérműtengelyek készülnek német és nemzetközi autógyáraknak – olvasható a közreadott sajtóanyagban. A gyár megnyitóján jelen volt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A megnyitón Dr. Karsten Kroos, a thyssenkrupp Components Technology üzletágának vezérigazgatója beszédében elmondta, hogy Magyarország az elmúlt években az európai autóipar egyik fontos szereplőjévé vált, csak a tavalyi évben közel 480 000 autó gördült le itt a szalagokról.
– Megrendelőink új beruházásaik során további gyárakat építenek, és mi is folytatjuk profitábilis növekedésünket Magyarországon. Ennek során a high-tech termékekre fektetjük a hangsúlyt, például elektromechanikus kormányrendszerekre, valamint a nagy hatékonyságú belsőégésű- és e-motorok alkatrészeire – fogalmazott a vezérigazgató.

– Magyarország egyik legboldogabb polgármestereként állok itt és büszke vagyok, hogy Jászfényszarun valósult meg 2017. év legnagyobb zöldmezős beruházása – kezdte beszédét Győriné dr. Czeglédi Márta, Jászfényszaru város polgármestere. Majd köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek, a nemzetgazdasági, valamint külügyi és külgazdasági minisztereknek, a Nemzeti Befektetési Ügynökség munkatársainak, illetve a Kormányhivatalnak, hogy a thyssenkrupp beruházás során partnernek tekintették az önkormányzatot és minden segítséget megadtak. Beszélt a munkahelyteremtést követő szakképzés fontosságáról, melyre nagy hangsúlyt fektet az önkormányzat, hiszen csak így válik megoldhatóvá az ipari parkban lévő cégek folyamatos munkaerő biztosítása.

Marc de Bastos Eckstein, a thyssenkrupp Component Technology Hungary Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a thyssenkrupp Európában először itt Jászfényszarun von össze két különböző terméktechnológiát egy telephelyen. A tevékenységek összekapcsolása komoly előnyt jelenthet a működésben, valamint a költséghatékonyságban, és a vállalat ezeket a kettős telephelyeket az elmúlt években már sikeresen vezette be Kínában és az USA-ban.
2016. április 20-án tettük meg az első szimbolikus kapavágást itt Jászfényszarun, és ma üzembe helyezzük ezt a gyárat. Köszönöm mindazok munkáját, akik nélkül ma nem lehetnénk itt, és akik bizonyították, hogy érdemes Magyarországon beruházni – fogalmazott az ügyvezető.

A Jászság túlteljesítette a teljes foglalkoztatást – mondta beszédében Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője, aki köszönetét fejezte ki a thyssenkrupp vezetőségének, hogy a beruházás helyszínéül Magyarországot választották.

– A thyssenkrupp az egyik legversenyképesebb cég a világon. Példamutató, hogy Jászfényszarunak sikerült olyan feltételeket teremteni, amelyek meggyőzték a vezetőségét, hogy itt lesz a legjobb helyen az új gyáregység – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök, kiemelve, hogy 12 ország 60 helyszíne állt rajthoz, és ebből választotta a cégvezetés Jászfényszarut.
Azért jött ide új gyárat létesíteni a thyssenkrupp, mert önök olyan minőségi munkára képesek, mely ezt az új gyárat eredményes működéssel kecsegteti. Az itt élő emberek tehetségének és szorgalmának köszönhetjük, hogy e jelentős vállalat megint itt Magyarországon bővít – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Jászfényszarun kívül a thysenkrupp Győrben futómű összeszerelő üzemet, valamint magyarországi autóipari ügyfelek számára egy acélipari szolgáltató központot működtet. A vállalat Budapesten üzemelteti szoftverfejlesztési kompetencia központját, ahol közel 700 mérnök fejleszt a nemzetközi autóipar számára szoftvermegoldásokat elektromechanikus kormányrendszerekhez, illetve olyan új alkalmazásokat, mint amilyen a steer-by-wire (a mechanikus kapcsolatok helyett csupán elektronikus összeköttetést biztosító megoldás) vagy az önvezető rendszerek.

Összesen Magyarországon az autóiparban mintegy 1 100 munkatársat foglalkoztat a thyssenkrupp.

Projektindító – 2016. március 01.

Jelképes kapavágás – 2016. április 20.

Félidőhöz érkezett a beruházás – 2016. november 11.

Tanműhely átadás – 2017. augusztus 29.

Képek Facebook oldalunkon