Az Ifjúsági Egyesület az önkormányzat koordinálásával pályázatot nyújtott be az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez a LEADER Helyi Akciócsoportok közreműködésével 2012-től nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 52/2012. (VI.8.) VM rendelet alapján “A jászalsószentgyörgyi Vadas parkban egyéb szálláshely és kapcsolódó szolgáltatások kialakítása” címen, melynek keretében 35.000.000.- Ft-ot nyert a Vadas csárda vendégházzá történő alakítására.

Cél — a községből máig hiányzó — 8–10 fő befogadására (3 szoba) alkalmas vendégszállás létrehozása, ezzel hozzájárulva a helyi turizmus erősítéséhez. Ezen túlmenően célként tekinthető a fiatalok, gyerekek szabadidős tevékenységének helyszínéül biztosításához, ismeretterjesztő előadások demonstrálásához, a térség növény és állatvilágának megőrzéséhez való hozzájárulás.
Az épület, továbbá a hozzá tartozó tornác, valamint 230 m2 területű terasz alkalmas lesz kisebb-nagyobb zártkörű közösségi programok, rendezvények megtartására, illetve egyszerre akár 20 gyermek táboroztatására.

Jászalsószentgyörgy egyik legrégebbi turisztikai attrakciója volt több generáción keresztül a Vadas Parkban található Vadas csárda. A régen közösségi szabadtéri platformként működő épület mára erősen leamortizálódott, korábbi funkcióit teljesen elvesztette.

Az előzetes műszaki bevizsgálás alapján, a ma körülbelül 70 éves, egyszintes, kissé alápincézett, magastetős csárda épülete statikai és állékonysági szempontból jó állapotban van, tetőtér kialakítására alkalmas.

A 2014. január első hetében megkezdődött bontási, átalakítási munkálatokat befejeztével, várhatóan 2014. augusztus közepére az egykori csárda — az átalakulásnak köszönhetően — a jövőben alkalmassá válik kisebb-nagyobb csoportok zártkörű rendezvényeinek (például ballagás, születésnap, lakodalom) megtartására.

Az épület kívül — az eredeti födém megtartása mellett, a tetőszerkezet és a kémény teljes bontási munkál­tait követően — korszerű erősítéses fafödém mellett, új kéményt kap és a teljes homlokzatának vakolatcseréjét követően az eredeti méretű tornáca is visszaállításra kerül.

Az épület belsejében válaszfalak kerülnek kibontásra, majd a földszinten akadálymentes vendégszoba és hozzátartozó fürdő-wc, a tetőtérben pedig két nagyobb befogadóképességű (4– 4 fő elszállásolására alkalmas) vendégszoba és hozzájuk tartozó fürdők kerülnek kialakításra, melyre a feljutás csigalépcsővel lesz megoldott. Az épülethez a régi kazánház helyén nemenkénti tusoló lesz építve. A projekt költségvetése tartalmazza a szükséges eszközök, bútorok beszerzését is.

Az épület körüli rész — beleértve a bejárat előtti betonfelületet (terasz) — beton térkő burkolatot kap. Az éjszakai megvilágítás szolárlámpákkal, megújuló energia hasznosításával, a fürdők melegvíz ellátása pedig napkollektorok segítségével fog megvalósulni.

Forrás: jaszalsoszentgyorgy.hu