Október 4-én szombaton Jászfényszaru volt a házigazdája a Magyarország amatőr fogathajtó bajnoki döntőnek, ahol két kivétellel valamennyi megye kettesfogathajtói képviseltették magukat.

A reggeli pályabejárást követően Győriné dr. Czeglédi Márta, Jászfényszaru város polgármestere köszöntötte a fogathajtókat és a nézőket, majd Fülöpné Mátyus Zsuzsanna vezetőbíró a pályára szólította az első fogatot.

Az akadályhajtás mellett a bemelegítő pályán zajlott a fogat bírálat, melyre elsőként ezen a versenyen került sor. A bírók bírálták a magyar fogathajtás stílusának bemutatását, valamint a hagyományőrzést.

Az akadályhajtás második fordulóját követően a hibátlanok összevetése következett. Matúz Sándor, Varga János, Magyar Zoltán, Lebics István, Nagy Péter, Hatala Roland, Balázsevics Imre és egyéni indulóként, Zelei István mérte össze ügyességét.

Az eredményhirdetést megelőzően a vezetőbíró a szervezők képviselőjeként ifj. Pál Jánost és fogatát szólították pályára, aki különdíjat vehetett át a kiváló szervezésért és csapatmunkáért, melyet a verseny előkészületeiben és lebonyolításában tanúsítottak.

Csapatversenyben I. helyezést ért el Bács-Kiskun Megye csapata, második lett Tolna megye, harmadik pedig Somogy megye csapata.

Egyéni versenyben első helyezést ért el Matúz Sándor (JNSzM), második Zelei István (JNSzM) és harmadik Balázsevics Imre (Bács-Kiskun).

Az izgalmas és látványos verseny sok nézőt vonzott az ország minden részéről. Fejér megyéből külön busszal érkeztek a lelkes szurkolók.

A rendezvényt végig jó hangulat kísérte, a gyerekeknek ugrálóvár, pónilovaglás szolgáltatta a kellemes kikapcsolódást, de étel-ital kínálatban sem volt hiány.

A Jászfényszaruiak Lovas Baráti Egyesületének tagjai nagy áldozatvállalásának, a támogatók, köztük a város önkormányzata, önzetlen segítségének köszönhetően a Lovaspálya méltó helyszínéül szolgált az országos bajnoki döntőnek.

A versenyen résztvevő megyék: Bács-Kiskun, Tolna, Somogy, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér, Pest, Vas, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Baranya, Csongrád, Veszprém, Zala, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád.

A versenyről készült képek Facebook oldalunkon megtekinthetők.