Mesterségesen keltetett, nyolc napos parlagisas-fiókát helyeztek ki pótszülőkhöz a jászsági Sasközpont közelében levő természetes sasfészekbe a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai szerdán.

Horváth Márton, az MME fajvédelmi csoportvezetője az MTI-nek elmondta: a fészket önkéntes sasőrök figyelik majd egészen a fióka júliusi kirepüléséig. Hozzátette: egy olyan sasfészket választottak a szakemberek, ahol feltehetően a hím madár terméketlensége miatt már több éve nem kelt ki fióka, így nagy esélye lesz a kis sasnak a túlélésre.

A Kelemennek elnevezett fióka május 4-én a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) dévaványai túzokvédelmi állomásán kelt ki abból a tojásból, amelyet tíz nappal korábban egy elhagyott fészekből mentettek ki a nemzeti park munkatársai. A túzokvédelmi állomáson a korábbi években – az országban egyedülálló módon – már négy parlagisas-fiókát sikerült kikeltetniük és felnevelniük a szakembereknek.

Horváth Márton kitért arra, hogy a HNPI-hez tartozó Jászsági Madárvédelmi Területen található az ország egyik legsűrűbb költő parlagisas-állománya, jelenleg 160-170 pár fészkel az országban. A parlagisas-védelmi programot Magyarországon a HELICON Life projekt keretében az Európai Unió és a magyar állam támogatja 2012 és 2016 között.

Jászberény, 2015. május 13. Egy mesterségesen keltetett parlagisas-fiókát (Aquila heliaca) etetnek a jászsági Sasközpontban, Jászberény közelében 2015. május 13-án. A kilencnapos fiókát egy természetes sasfészekbe, pótszülõkhöz helyezik ki a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai. MTI Fotó: Bugány János
Jászberény, 2015. május 13.
Egy mesterségesen keltetett parlagisas-fiókát (Aquila heliaca) etetnek a jászsági Sasközpontban, Jászberény közelében 2015. május 13-án. A kilencnapos fiókát egy természetes sasfészekbe, pótszülõkhöz helyezik ki a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai.
MTI Fotó: Bugány János

Orbán Zoltán, az MME kommunikációs munkatársa az MTI-nek korábban elmondta: a ragadozó madarak védelme, üldözésük visszaszorítása és a szemléletformálás céljából indult a Life+ program, amelynek keretében elkészülhetett a nemrég átadott jászsági Sasközpont, a tanösvények és a kiállítások. A mintegy 100 millió forintos beruházás 45 millió forint uniós támogatással valósult meg, a költségek fennmaradó részét minisztériumi forrásból a HNPI finanszírozta – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a Life+ program segítségével pedig mintegy 73 millió eurós támogatás érkezett hazánkba természet- és környezetvédelmi programok megvalósítására.

MTI

MTI Fotó: Bugány János