Mi István utódai is alkotók és újra alapítók vagyunk

Szent István és új kenyér ünnep Jászfényszarun

Az augusztus 20-i programsorozat – mint ahogyan az Jászfényszarun lenni szokott – ez évben is a város mezőgazdasági vállalkozóinak, őstermelőinek Gazdakonferenciájával vette kezdetét, majd megnyitották a helyi termékek kiállítását, valamint a III. Művésztelep záró kiállítását.

A Szent István napi ünnepség az új kenyér átadásával kezdődött, melyet Kiss Gábor esperes plébános atya szentelt meg Isten áldását kérve a magyarokra szerte a világban. Majd Csikós Miklós regnáló jászkapitány megszegte a megáldott kenyeret.

“Szent István öröksége azt jelenti, hogy a magyarság, a kereszténység és az európaiság elválaszthatatlanok egymástól” – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester asszony.

Dr. Kállai Mária kormánymegbízott asszony ünnepi gondolatait követően kitért a térség fejlődésére is:

“Szent István nemzetben gondolkodott, ami azonban nem létezhet a kisebb közösségek döntése, akarata nélkül. Ahhoz, hogy az István által alapította ország fenn maradhatott ezek a közösségek nagyon sokat tettek. Így van ez ma is. Jász-Nagykun-Szolnok megye gazdasága óriási utat járt be az elmúlt esztendőkben, a lemaradók közül a fejlődők közé küzdötte fel magát.
A Jászság gazdasági erősödése nemcsak megyei, hanem országos szinten is kiemelkedő, és különösen szembetűnők Jászfényszaru eredményei. Az önkormányzat az itt élők támogatásával sok-sok éve azon dolgozik, hogy minél több európai uniós és hazai forrást nyerjen el a település gyarapodása érdekében. Ennek a munkának az eredménye mindenki számára látható és tapasztalható. Ha körül nézünk egy dinamikusan fejlődő magyar, megyei és egyben európai települést látunk, ahol a közösség akarata, összefogása nemcsak gazdaságilag, de lélekben, öntudatban, identitásban is erősíti az itt élőket.”
Végül a kormánymegbízott asszony gratulált a városnak az elért eredményekhez.

Az ünnepi köszöntők után következett a kitüntetések átadása.

“Jászfényszaruért” kitüntetésben részesült Prof. Dr Dobák Miklós és Szabó László.
A “Köz szolgálatáért” kitüntető emlékérmet vehetett át Kiss Jánosné.
“Köszönet az évekért” kitüntetést kapott Morvayné Palócz Éva, Kónyáné Kolozs Katalin és Fónagyné Vitai Mária.

Végezetül 36 személy vehetett át tárgyjutalmat a város fejlődése érdekében végzett munkájáért.

Az ünnepségen, melyet a helyi előadók műsora színesített,  jelen voltak a város testvértelepüléseinek – Gát, Bors, Zakliczyn – küldöttségei is.

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x