“Minket ide mindig hazavárnak…”

Mozgalmas és élményekben gazdag három napban volt része mindazoknak, akik részt vettek a Jászok jubileumi világtalálkozóján. Megpróbálhatnánk összefoglalni a három nap eseményeit, de azt hiszem az érzést szavakkal nem lehetne átadni. Ezt át, helyesebben fogalmazva meg kell élni.

Nehéz feladatra vállalkozunk, de mégis megpróbáljuk azok kedvéért összefoglalni a történteket, akik nem lehettek részesei ennek a felemelő élménynek.

Pénteken a “Jászok a Magyar Hazában” című tudományos konferencia mellett megnyitották a XX. Jász Világtalálkozó kiállításait és a 17 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is kezdetét vette a találkozó.
Bemutatkoztak Jászapáti testvérvárosainak művészeti csoportjai és az Udvarszínpadon fellépett a Jártató zenekar is.
Az est fénypontjaként az eső ellenére is szép számban összegyűlteket a Magyar Állami Népi Együttes kápráztatta el a Naplegenda című előadásával.

Szombaton reggel a Jászapátira érkezők esernyőkkel felszerelkezve gyülekeztek a Kisboldogasszony Római Katolikus Templom előtt, hogy részt vegyenek a Ternyák Csaba egri érsek által celebrált ünnepi szentmisén. Szerencsére az esernyőkre nem volt szükség, mert még a nap is kisütött a Jászok legnagyobb összejövetelére.

A települések díszes felvonulása ezúttal elmaradt, a programok a Világtalálkozó fő helyszínén, a gimnázium udvarában folytatódtak, ahol a vendégeket és a résztvevő településeket Molnár Gyula színművész mutatta be Cserháti Ágnes műsorvezető közreműködésével.

A Díszünnepségen köszöntőt mondott Pócs János (szavait írásunk címében idézzük) a Jászság országgyűlési képviselője, Jászapáti polgármestere, aki a jász összetartozásról, az alsó és felső Jászság egybeolvadásáról beszélt.

Kövér László az Országgyűlés elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta a hit megtartó erejét, mely a jász jövő záloga is egyben.

Az elszármazott jászok nevében Horváth Gábor mondott köszöntőt és fejezte ki örömét a volt Horváth kúria, a mostani bölcsőde megújulása és a város napról napra történő fejlődése miatt.

Ezt követően dr. Dobos László a Jászok Egyesület ügyvivője átadta az idei, immár 22. alkalommal átadásra kerülő Jászságért-díjat, melyet az Egyesület ez alkalommal dr. Barna Gábor tanszékvezető egyetemi tanár részére ítéli oda.

A Jászkun Főkapitány beszédét, illetve a leköszönő Jászkapitány beszámolóját követően vette kezdetét a Jászkapitány ünnepélyes beiktatási ceremóniája. Borbás Ferenc újonnan beiktatott Jászkapitány ezúttal a 25. Jászbál bevételéből készített mentét ölthette magára.
A ceremóniát követően Pócs János átadta a vándorbotot Jászalsószentgyörgy polgármesterének.

Ezt követően több helyszínen folytak a változatosabbnál változatosabb programok. A jászsági és a kirajzott települések művészeti csoportjai kulturális műsorát élvezhették az Udvarszínpad köré gyűltek.
A Vásártéren látványos lovas és íjász bemutatók szórakoztatták a közönséget. Különböző kiállítások várták az érdeklődőket. Az Egészségnap keretében méréseken, szűréseken vehettek részt az idelátogatók.

A Templomban “Kőbezárt dallamok” cimel Réz Lóránt orgonaművész és Kóródi Anikó operaénekes előadásában gyönyörködhettek a komolyzene iránt vonzódók.

Eljött az este, az Udvarszínpad előtti tér zsúfolásig megtelt és a tömeg kirobbanó tapssal köszöntötte a színpadra lépő Csík zenekart. A hangulat fergeteges volt, a koncert csodálatos, melyet csak fokozott a tűzijáték.

A közönség szintén nagy lelkesedéssel fogadta a Vad Fruttik zenekart is, akik a Vásártéri színpadra varázsoltak remek hangulatot. Majd újra visszatérhettünk az Udvarszínpadra, ahol már a Jászmagyarok zenekar javában zenélt.
És aki még mindig nem érzete magát fáradtnak egy ilyen mozgalmas nap után az hajnalig táncolhatott az Origó együttessel az utcabálon.

Fáradtság ide, vagy oda. Következett a vasárnap, amely szintén nem szűkölködött programokban.
A Babfesztivál és Jász ízek főzőversenyére érkezők már kora reggel alágyújtottak a bográcsoknak. Volt csapat bőven, rotyogtak a jobbnál jobb étkek, a terjengő íncsiklandozó illatokról nem is beszélve. A délutáni eredményhirdetésen azt is megtudhattuk, hogy pusztamonostori csapat által készített káposztás paszuly bizonyult a legfinomabbnak.

A Jász Virtus vetélkedőn nemcsak a résztvevők, hanem a nézők is önfeledten szórakoztak. Móka és kacagás, és persze azért versengés is. És hogy ki bizonyult a legjobbnak a jász települések erő és ügyességi versenyén? Ezt is eláruljuk. Első helyen a hazaiak, azaz Jászapáti város csapata végzett. A második és harmadik helyért küzdelem folyt. Végül a zsákban futást Alattyán csapata nyerte, így ők lettek az ezüstérmesek. A harmadik helyezéssel ezúttal Pusztamonostor csapata büszkélkedhet.

A délelőtt folyamán a Vásártéri színpadhoz a különböző jászsági küzdősport egyesületek látványos bemutatói vonzották a közönséget.
Volt tűzoltási és mentési bemutató, katasztrófavédelmi kiállítás. A kicsiket gyermekműsorok és koncert szórakoztatta.

A XX. Jász Világtalálkozó záróünnepségére Pitti Katalin operettgáláját követően került sor. Becsukták a Jászok Nagykönyvét.

Végezetül az érzés, amelyről az elején beszéltünk. Jó volt érezni az összetartást, látni és részese lenni a jász hagyományok ápolásának,büszkélkedni a sok különböző jászsági településről ideérkező fellépő csoporttal, a jászság értékeivel. Látni a sok-sok embert, akik azért gyűltek össze, hogy részesei legyenek ennek, akár segítőként, akár résztvevőként.

Találkozzunk 2015-ben Jászalsószentgyörgyön!

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x
()
x