A Ferro-Press Fémipari Szolgáltató Kft. 1,8 milliárd forintból bővíti jászberényi telephelyének kapacitását, a fejlesztéshez a kormány 490 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a nagyvállalati beruházási támogatási program keretében – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán Jászberényben.

Varga Mihály a támogatásról szóló okirat ünnepélyes átadásán eredményesnek nevezte a programot, amelyben 2015-ös indulása óta 2017-ig 37 milliárd forint támogatást nyújtott a kormány. Ez csaknem 70 cég 92 milliárd forint értékű fejlesztését segítette – tette hozzá. Emlékeztetett rá, hogy a kormány 2018-tól kiterjesztette a támogatottak körét az építőipar területére, illetve azokra a kis- és középvállalkozásokra is, amelyek ezzel a segítséggel érhetik el a nagyvállalati méretkategóriát. Az azonban nem változott, hogy a program keretében a kormány azokat a beruházásokat támogatja, amelyek új technológiák bevezetését, illetve kapacitásbővítést jelentenek, és így kimutathatóan emelik a vállalat versenyképességét és a költségvetés számára is mérhető adó- és járulékbevétel növekedéssel járnak – hangsúlyozta.
A miniszter a 2013 óta növekvő pályán lévő magyar gadaságot megemlítve, felhívta a figyelmet a tavaly 100 milliárd eurót is meghaladó magyar exportra, és célnak nevezte, hogy a beszállítók között egyre nagyobb hányadban legyenek magyar cégek, amihez a program is segtítséget nyújt.

A szakképzett munkaerő szerepét is hangsúlyozta, és elmondta, hogy 2010-hez képest 750 ezerrel több ember dolgozik Magyarországon. Jász-Nagykun-Szolnok megyében is érdemben nőtt a foglalkoztatottság, 2010-ben 143 ezer volt a munkában állók száma, ez 2017 végére 9,5 százalékkal, 157 ezerre nőtt – ismertette.

Birgés Tibor, a Ferro-Press Kft. ügyvezetője elmondta: a cég az 1990-es évek közepén kezdte tevékenységét fémforgácsolással és vasszerkezeti munkákkal foglalkozó vállalkozásként, 2002-ben lemezmegmunkálással bővítették tevékenységüket és átalakultak Ferro-Press Fémipari Szolgáltató Kft-vé. A mostani fejlesztéssel létrehoztak egy 11 ezer 500 négyzetméteres központi raktárat, később növelnék a gyártóbázist. A technológiai beruházás során korszerű lemezmegmunkáló gépeket vásároltak, emellett robotokat és mérőeszközöket szereznek be. A cégnél mintegy ezer munkavállaló dolgozik.

A nyilvános cégadatok szerint a társaság adózott eredménye 2016-ban több mint 2 milliárd 99 millió forint volt, a 2015-ös 977 millió forint után. A Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2016-ban 24,6 milliárd forintot ért el az előző évi 22,4 milliárd után.

MTI

A kép csak illusztráció!