Lehullottak 1914-ben, 1915-ben, 1916-ban és 1917-ben is, de sokan soha nem térhettek haza családjukhoz, szeretteikhez egy értelmetlen háború miatt. Az összesen több, mint 15 millió ember halálát okozó, négy éven át tartó öldöklés áldozatainak emelt magyarországi emlékhelyeihez indultak túrára június 11-én Kisújszállásról a jászkunokból toborzott Nádor huszárok emlékére alakult Nagykun Nádor Huszár Bandérium tagjai.
A Magyar és a Kunsági katonai hagyományok ápolása mellett célul tűzték ki a centenáriumról való méltó megemlékezést, a hősök előtti tisztelgést.

A lovasok Nagycenkig tartó útjuk során 400 kilométert tesznek meg, csaknem száz helységet érintve. A Lovas Emléktúra a Jászságban Jászkisért, Jászberényt és Jászfényszarut érintve június 14-én Hatvanban folytatja útját.
Az út alatt több helyen csatlakoznak hozzájuk lovasok és gyalogos hagyományőrzők.

A héttagú csapat emlékszalagot helyez el minden érintett település I. világháborús emlékhelyeinél, a települések vezetői pedig az emlékzászlójukra kötnek szalagot.

A lovasok jászsági első állomása Jászkisér volt, ahol június 13-án reggel Hajdú László polgármester köszöntötte őket, majd megkoszorúzták az I. világháborús emlékművet.

Az utuk Jászberényt érintve folytatódott tovább, majd az esti órákban Jászfényszarun a Templomkertben található I. Világháborús emlékműnél Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester asszony köszöntötte a Horváth György nagykun főkapitány vezette csapatot, majd az áldozatok neveinek felolvasása után főhajtással közösen tisztelegtek a hősök előtt.

Az eseményről készült fotók Facebookos oldalunkon találhatók.