Napelemes rendszer a Lehel Vezér Gimnázium épületén

A Jászberény Városi Önkormányzat sikeres pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszerébe, mely pályázat keretein beül 31.298.624 Ft összegű, vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Az önkormányzat kiemelt feladatának tekinti az iskolák energetikai korszerűsítését, lehetőleg megújuló energia-hasznosítás arányának növelésével, melynek célja az intézményfenntartás segítése mellett a fenntartható fejlődés értékeinek közvetítésében való aktív szerepvállalás is. Ezen törekvés első lépéseként az önkormányzatnak lehetősége adódott – a jelentős villamos energia felhasználással üzemelő – jászberényi Lehel Vezér Gimnázium épületének fogyasztásának csökkentése napenergia felhasználásával. A pályázati program keretében fotovoltaikus rendszer került kiépítésére a gimnázium épületén. A rendszer mérete 49,5 kWp, így várható éves villamos energia termelése: 49.063 kWh, mely fejlesztés hatására a fogyasztás 75%-a megtermelhető. A rendszer lehetővé teszi, hogy az iskolások gyakorlati képet kapjanak a rendszer működéséről, így a tudatformálás is szerepet játszott az intézmény kiválasztása során.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A pályázat során közreműködő szervezet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága volt.

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x