Ne gyógyítsuk a betegséget, hanem előzzük meg!

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat 2009-ben indította útjára a megye kistelepülésein élők esélyegyenlőségének javítását célzó egészségügyi szűrőprogramját – tájékoztatta a jelenlévőket Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés Elnöke a szűrőprogram 2015. évi utolsó állomásán tartott sajtótájékoztatón, Pusztamonostoron.
Példaértékű összefogásnak nevezte és külön köszönetét fejezte ki a Hetényi Géza Kórház dolgozóinak önkéntes munkájukért.
Az egészség megőrzés igen fontos, ezért lehetőségeinkhez mérten a jövőben is folytatni kívánjuk a szűrőprogramot – zárta beszédét Kovács Sándor.

Dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselő hangsúlyozta a szűrővizsgálatok fontosságát, a betegségek korai felismerését.
Ha sikerül időben felismerni egy krónikus betegséget – magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterin – annak időben elkezdett kezelése, egy jól beállított terápia a beteg életében további egészséges életéveket jelent – mondta a képviselő asszony.

Dr. Lippai Norbert, a Hetényi Géza Kórház orvosigazgató főorvosa megköszönve kollégái munkáját kiemelte, hogy ez a szűrőprogram akkor lesz igazán sikeres, ha a betegség menedzsment megfelelően működik, azaz a megfelelő helyre, vizsgálatokra jut el a beteg.

Pócs János, országgyűlési képviselő köszönetét fejezte ki a Megyei Önkormányzatnak a szűrőprogram pénzügyi támogatásáért, a Megyei Kórháznak az egészségügyi szakemberek, eszközök és felszerelések biztosításáért, hogy ezáltal a Jászság kistelepülésein élők is hozzáférhetnek a különböző megelőző szűrésekhez.

Sári Ferenc, Pusztamonostor település polgármestere örömmel fogadta, hogy immár második alkalommal jött “házhoz” a szűrés, lehetőséget adva ezzel a település lakóinak az egészségügyi szűrőprogramokhoz való hozzájutáshoz.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés 2009-ben döntött arról, hogy segítséget nyújt a megye 2000 fő alatti népességszámú településein élők számára egészségük megőrzése, a jelenleg még nem ismert betegségek időben történő felismerése érdekében.

A szűrőprogram évente más-más népességszámú települések lakóinak nyújt lehetőséget a különböző egészségügyi szűréseken való részvételre. Első ütemben az ezer lakosúnál kisebb, második ütemben az ezer és ezerötszáz közötti, harmadik ütemben pedig az ezerötszáz és kétezer közötti településeken végeztek szűrést a szakorvosok.

A szív- és érrendszeri, szemészeti és bőrgyógyászati, légzőfunkciós vizsgálatok célja a rejtett betegségek, elváltozások feltárása azon településeken, ahol nagy gond a lakosság szűrővizsgálatokhoz való hozzájutása.

A 2015. évi szűrőprogram során a megye 1500-2000 közötti településein élők számára tették lehetővé a szűrővizsgálatokon való részvételt. A szűrőprogram 2015. évi utolsó állomása Pusztamonostoron volt.

Címbéli idézet – ismeretlen szerző

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x