Ezúttal Alattyán községen segítenek az Ökumenikus Segélyszervezet szivattyúi.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal kialakított együttműködés keretében újabb Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen kapcsolódott be a belvíz elleni küzdelembe az Ökumenikus Segélyszervezet. A hiánypótló szivattyúk és az azok működtetésére kiképzett önkéntesek 3 helyszínen kezdték meg a munkát vasárnap Alattyán községben.

A segélyszervezet a berendezéseket a KÖTIVIZIG szakembereivel egyeztetve Zagyva melletti területekre, illetve Csillag-gödör nevű helyi tó és az elvezető csatorna közé telepítették. Utóbbi döntést az indokolta, hogy a tó emelkedése a környező házaknál is veszélyes talajvíz emelkedést eredményezett. A munka eredményét a közeli lakosok néhány óra alatt észlelhették. Egyikük elmondta: “Már aggódtunk, mert reggel tizenöt centi víz volt a pincénkben. Aztán észrevettem, hogy a vízszint váratlanul öt centit apadt reggel óta. Kimentem a gödörhöz, és akkor láttam, hogy a segélyszervezet munkatársai szivattyúznak. Ha így folytatják, néhány napon belül vízmentes lehet a pincénk.”   Hogy a helyiek milyen hálásak a segítségnyújtásért, jól mutatja az is, hogy többen már az első napon ebédet vittek a szivattyúknál fáradozó önkénteseknek. A Segélyszervezet csapata a következő napokban szükség szerint folytatja a segítségnyújtást a megyében, akár újabb szivattyúk beszerzésével és telepítésével is.

A Segélyszervezet továbbra is várja mindazok segítségét, akik megtehetik, hogy akárcsak a 1353-as adományvonal egyszeri felhívásával, azaz 250 Forint adománnyal csatlakozzanak az összefogáshoz. A segélyszervezet a beérkező adományokból a rendkívüli időjárás károsultjait segíti, valamint részt vesz a belvíz elleni küzdelemben, a belvíztől fenyegetett családok értékeinek megóvásában is.

A segélyszervezet gyakorlatias férfi önkéntesek jelentkezését is várja, akik készek a helyszíneken bekapcsolódni a segítségnyújtásba. Jelentkezés: onkentes@segelyszervezet.hu

(Magyar Ökumenikus Segélyszervezet)