2015. áprilisában Jánoshida Község Önkormányzata úgy határozott, hogy pályázatot nyújt be a legjobb közfoglalkoztatási gyakorlat kategóriában a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségéhez.

Az Önkormányzat már 2013 szeptemberében elkezdte a komplex értékteremtő közfoglalkoztatást az előző évek önkormányzati beruházásaira alapozva. A Start munkaprogram keretében mára már biztos piaccal üzemel a Startmalom, melyhez a feldolgozandó búza egy részét saját földterületeiken termelik meg. A betakarított gabona tárolására kialakítottak egy gabonatárolót is, emellett állattartással is foglalkoznak. A bárányok és a mangalicák mellett megtalálható a baromfi, sőt ez évben elkezdték a vaddisznó tenyésztést is. A trágyát energiaerdejükben hasznosítják, intézményeiket faelgázosító kazánokkal fűtik, de hasznosítják a napenergiát is például a fafeldolgozó üzemeltetésére.

A Start munkaprogram keretén belül megvalósított értékteremtő közfoglalkoztatás jó gyakorlatáért Jánoshida Község Önkormányzata belügyminiszteri elismerésben részesült, melyet november 5-én vehetett át.
Az Önkormányzat az elismerő oklevél mellett a második helyezéssel járó 2 millió forinttal is gazdagodott.

A kiírásra 43 pályázat érkezett. Megyénkből a díjazott Jánoshida Önkormányzata mellett Szolnok és Tiszaigar települések nyújtottak be pályázatot.

A feladatokat nem egyformán végzik a települések vezetői – mutatott rá Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a zárórendezvényen, jelezve: nem minőségbeli, hanem módszer- és megoldásbeli eltérésekre gondol. A legjobb önkormányzati gyakorlatok elnevezésű programban a polgármesterek elmondhatják, bemutathatják, hogy milyen újításaik vannak, legyen szó jól levezetett közfoglalkoztatási programról vagy gazdálkodási tevékenységről – mondta, kiemelve, hogy így az érintetteknek lehetőségük van tanulni egymástól.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a Példát átadó gyakorlatok pályázat- Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok programját 2008 óta hajtja végre közösen az Európa Tanáccsal, a Belügyminisztériummal, a Magyar Faluszövetséggel, a Magyar Önkormányzatok Szövetségével együtt, ehhez csatlakozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága, és a Miniszterelnökség Agrár és Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkársága. A program elsődleges célja a legjobb önkormányzati gyakorlatok feltérképezése, és megismertetése az ország más önkormányzataival.

Forrás: toosz.hu