Polgárőrnap és tűzoltóverseny a Vadas Parkban

Jászalsószentgyörgyön a Vadas Parkban rendezték a II. Polgárőrnappal egybekötött Jászsági Polgárőr közlekedésbiztonsági napot, valamint a Jászsági önkéntes tűzoltóversenyt.

A rendezvényt Feketéné Laczlavik Ildikó a házigazda polgárőr egyesület elnöke, nyitotta meg, aki a megjelentek köszöntése után egy perces néma főhajtásra kérte a jelenlévőket az elhunyt polgárőrök és tűzoltók emléke előtti tisztelgésként.
Ezt követően röviden ismertette a helyi Polgárőr egyesület elmúlt évi munkáját és sikereit, majd köszönetét fejezte ki a rendőrségnek, az önkormányzatnak és minden támogatónak, hiszen nélkülük nem jött volna létre a mai rendezvény.

Szarvák Imre, Jászalsószentgyörgy polgármestere örömét fejezte ki, hogy településén köszöntheti a mai rendezvény főszereplőit, azokat az embereket, akik mások segítése céljából a köz javára ajánlják fel szabadidejüket és energiájukat.

Örömmel fogadtam el a meghívást – kezdte köszöntőjét dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár – ugyanis a tűzoltóversenyek hagyományát egyedül a Jászság őrizte meg. Nagyon sok tűzoltóversenyt rendeztünk a 80-as, 90-es években. A tűzoltó egyesületek nem csak a hagyományőrzéssel, hanem a konkrét beavatkozásokkal is foglalkoznak, hiszen a hétszáz önkéntes tűzoltó egyesület közül több mint hatszáznak van együttműködési megállapodása a katasztrófavédelmi szervekkel. Elődeink célja mindig is az volt, hogy közelebb vigyék az állampolgárokhoz a mentő tűzvédelmet.
Ma Önökön van a hangsúly, hiszen az elődök az 50-es években olyan szabályokat hoztak, melyekre a mai napig alapozzuk kisebb átalakításokkal a versenyeket – zárta beszédét a Hoffmann Imre, jó versenyzést kívánva a csapatoknak.

Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy ritkán tud részt venni ilyen és hasonló rendezvényeken, éppen ezért a vendéglátó Polgárőr egyesület részére egy elismerő oklevél és százezer forint működési támogatás átnyújtásával szeretné emlékezetessé tenni a napot.
A lakosság szubjektív biztonságérzetének javítása érdekében fontos a polgárőrség és a tűzoltóság összefogása a településeken – folytatta az OPSZ elnöke. Kiemelte, hogy Jászalsószentgyörgyön a lakosság két százaléka polgárőr, ami messze meghaladja az országos átlagot. Példaértékűnek nevezte az Önkormányzat részéről, hogy részvételükkel és támogatásukkal segítik az egyesület működését.

Mindannyian hősök lesztek a magatok módján, csak egy dolgot kell tenni, szenvedéllyel csinálni bármit – elevenítette fel Pócs János országgyűlési képviselő egykori tanára szavait. Az Önök munkája nem látszik, de attól ez nem semmi, hanem pontosan a minden az, hiszen az Önök munkája mögött megmentett emberéletek vannak.

A köszöntők végeztével kezdetét vették a programok.

Az önkéntes tűzoltóversenyen 9 település 20 csapata bizonyíthatta felkészültségét női, férfi, ifjúsági és gyerek kategóriában, ahol a felnőttek közül a hazai csapat tagjai jeleskedtek.

Eredmények – Staféta és kismotorfecskendő:

Gyermek fiú: 1. Jászapáti 2. Jászszentandrás
Gyermek vegyes: 1. Jászszentandrás 2. Jászjákóhalma
Ifjúsági fiú: 1. Jászapáti
Ifjúsági vegyes: 1. Jászapáti
Női: 1. Jászalsószentgyörgy 2. Jászszentandrás 3. Pusztamonostor 4. Jászjákóhalma 5. Jászapáti
Férfi 1. Jászalsószentgyörgy 2. Jászszentandrás II csapat 3. Jászszentandrás I csapat 3. Jászjákóhalma 4. Jászkisér 5. Jászágó 6. Jászfényszaru 7. Kőtelek 9. Jászapáti

Az eredményhirdetést követően Kurgyis János nyugalmazott tűzoltó ezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tűzoltók Szövetségének elnöke ismerte el a Jászalsószentgyörgyi önkéntesek több évtizedes munkáját, majd Kovács Krisztián megyei tűzoltósági főfelügyelő jutalmazta a legifjabb versenyzőket. Zárásként Fózer Tibor, a Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője megköszönte a csapatok részvételét, munkatársai a verseny lebonyolításában való közreműködését, valamit tolmácsolta a Jászapáti Önkéntes Tűzoltó egyesület meghívását a következő évi versenyre.

A nap folytatásaként különböző programokkal szórakoztatták a szervezők a polgárőröket, tűzoltókat és családtagjaikat. A pusztabuszozás mellett íjászkodhattak, csónakázhattak, lovagolhattak az érdeklődők. A kicsiknek ugrálóvárral és arcfestéssel kedveskedtek.
A napot az Experience együttes koncertje zárta.

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x
()
x