Pályázati pénzből felújítják Gecse Árpádnak, a Jászság festőjének egykori szülő- és lakóházát, amelyet a művész halála után a település idegenforgalmi látványosságának szánva emlékháznak rendeztek be.

Az 1890-ben készült épület állaga az elmúlt években megromlott, 2010-ben beomlott a pince egy része, a közvetlenül fölötte található falrész pedig megrogyott. A további károk elkerüléséért átmenetileg a pincét betömték, a falakat pedig aládúcolták – mondta el Dalmadi Tiborné polgármester hétfőn az MTI-nek.

Szavai szerint a művész által nagyon kedvelt lakóház felújítására 2012-ben adtak be azóta eredményesen elbírált pályázatot. Az építészeti rekonstrukcióra a Vidéki örökség megőrzése kategóriában 16 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól. A munkához már hozzákezdtek, elsőként a sérült falrész újjáépítése, illetve a nedvesség elleni védelem céljából az épület teljes aláfalazása a teendő. Jövőre a tetőszerkezet és az emlékház külseje következik, az újjáépítést a nyár elejére tervezik befejezni.

Az 1900-ban született és 99 évesen elhunyt Gecse Árpád alattyáni emlékházát rossz állapota miatt már korábban kiürítették. A benne lévő gyűjteményt, így az olajfestményeket, szobrokat, domborműveket, plaketteket, grafikákat, a művész életét és munkásságát bemutató rajzokat, iratokat, fotókat, katalógusokat az önkormányzat őrizteti. A megszépült falak közé minden alkotás, dokumentum visszakerül, csak úgy mint a berendezési tárgyak a művész könyveivel, használati tárgyaival.

(MTI)