Felavatták a MÁV Felépítény-karbantartó- és Gépjavító (FKG) Kft. saját fejlesztésű és gyártású darus vasúti járműszerelvényét csütörtökön a cég jászkiséri központjában.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára rámutatott: a vasútvonalak megújítása mellett legalább olyan fontos, hogy a felújított pályák az átadott minőségben sokáig megmaradjanak, és a megörökölt, több ezer kilométeres hálózat fenntartása folyamatos legyen.

Működtetni és karbantartani csak modern, jó eszközökkel lehet, és ehhez a törekvéshez járul hozzá a kiváló mérnöki tervezőgárdát magáénak tudó jászkiséri vállalat is új produktumával – tette hozzá az államtitkár.

A korszerű, két darus jármű a jelenleg üzemelő hasonló eszközök műszaki színvonalát jelentősen meghaladja, 160 tonna vontatmányt tud továbbítani és tíz dolgozó szállítására képes. Megengedett sebessége 100 kilométer óránként, és motorja a legszigorúbb környezetvédelmi követelményeknek is megfelel.

A szerelvényt két daruja alkalmassá teszi hosszabb sínszálak és nehéz pályaszerkezetek emelésére, rakodására. A járműre hótoló, vasúti aljak rakodására is használható rönkfogó adapter és bozótirtó adapter szerelhető. Sínek és nagyobb vasúti felépítményi anyagok rakodását segítő tartozékkal, egy emelőgerendával is ellátták.

Dávid Ilona a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója – aki a motor beindításával vette át jelképesen a járművet – hangsúlyozta: a MÁV Csoport cégei évek óta azon dolgoznak, hogy minél több saját teljesítményt tudjanak elérni, és egyre több munkát tudjanak a csoporton belül tartani. Mint fogalmazott, nem elég a gördülő állományt fejleszteni, a színvonalas szolgáltatás pályakarbantartás nélkül nem megy, és a szakemberek jól tudják, ezt 30-40 éves, elöregedett eszközökkel nem egyszerű dolog kivitelezni. A most átvett jármű a bizonyítéka annak, hogy a MÁV képes megújulni, és saját forrásból saját megrendelés alapján új járművet előállítani – húzta alá Dávid Ilona.

A járműszerelvény vontatójárműve LENCSE 001 sorozatjelét tervezője, Lencse József neve után kapta. Az alváz és a járművek felépítménye a MÁV FKG Kft. saját tervezésében, gyártásában készült. Az előre felszerelhető hótoló adapter Bátonyterenyéről, a jármű üvegezése Salgótarjánból származik. A vontatójármű hidraulikus meghajtású forgóvázát a GANZ Motor Kft. szállította.

A gyártó MÁV FKG Kft. a MÁV Zrt. 100 százalékos tulajdonában álló, legnagyobb pályavasúti leányvállalata. A jászkiséri központú, az országban 23 telephellyel rendelkező pályakarbantartó cég jelentős hatékonyságjavulást ért el az utóbbi években, számos, korábban alvállalkozó által végzett munkát visszaszervezve. Stabil munkáltatóként országszerte 1500 embert foglalkoztatnak, immár 300 szezonális dolgozójuk többségének is egész évi munkát biztosítanak. A jászkiséri üzemben a második műszak bevezetésével több mint 300-ra bővítették a munkavállalói létszámot.

A Lencse-001 sorozatjelű, a MÁV FKG Kft. által tervezett és gyártott darus vasúti jármű a kft. jászkiséri telephelyén 2014. január 16-án.
MTI Fotó: Bugány János
(MTI)