A Zagyva folyó mellett fekvő Jászalsószentgyörgy településen helyzeték ma működésbe azt az első 5 szivattyút, melyek az Ökumenikus Segélyszervezet és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság együttműködésének keretében segítik a belvíz miatt érintetteket.

Az átadáson részt vett Lehel László Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, aki azt mondta, hogy szervezetének sokéves tapasztalata szerint sokkal jobb „befektetés” a megelőzés, mint utólag a károk felszámolása. Ezért is fontos hangsúlyozni, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság együttműködésének a fókuszában a családok értékeinek megóvása áll.

A szivattyúk percenként 1200 liter vizet tudnak egyenként mozgatni, a készülékeket pedig a segélyszervezet helyszínen tartózkodó munkatársai és önkéntesei fogják működtetni és szükség szerint újabb helyekre eljuttatni. A készülékek beszerzését a Vodafone Alapítvány és az Ökumenikus Segélyszervezet által létrehozott Vodafone Humanitárius Alapból finanszírozták, de szeretnének további készülékeket is beszerezni, melyhez a 1353-as Adományvonalon járulhat hozzá bárki, hívásonként 250 forinttal.

Dr. Szakali Erzsébet, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal főigazgatója örömét fejezte ki, hogy a Kormányhivatal közvetítő szerepével részese lehet az együttműködésnek, s a maga eszközeivel segíthet így a bajbajutott embereknek, hiszen a baj esetén mindig az összefogásban rejlik a legnagyobb erő.  Horváth Béla, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság főmérnöke elmondása szerint hiánypótló és hatékony segítség az Ökumenikus Segélyszervezet szerepvállalása. A szivattyúk következő üzembe helyezési helyszíneit az illetékes önkormányzatokkal közösen fogják meghatározni, mivel egyrészt sok kérés érkezeik hozzájuk, másrészt viszont figyelembe kell venni az aktuális csapadékhelyzetet is. Szarvák Imre, a település polgármestere köszönetében elmondta, hogy hálásak a településen élők a segítségért, s a segélyszervezet közreműködésnek köszönhetően a védekezés költségeit is csökkenteni tudják. Az eseményen részt vett Pócs János a térség országgyűlési képviselője is.

Kép forrása: http://www.facebook.com/pocsjanos63?fref=ts