Tarló konferencia és Tarló Hétpróba Jászfényszarun

“Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.” Babits Mihály eme sorait bizonyára jól ismerik Jászfényszarun is, hiszen számos programmal igyekeznek a népi hagyományokat felidézni, megismertetni és átadni a felnövekvő generációnak. Jól tudják, hogy aki csak a mának él az nagyon-nagyon szegény, hogy a hagyományaink, gyermek és ifjúkorunk emlékei tesznek gazdagabbá minket.
Ennek ékes példája többek között az immár hatodik alkalommal megrendezett Tarlófesztivál is, mely a paraszt ember életének és munkájának nagy eseményéhez az aratáshoz, a mindennapi kenyerünkhöz kötődő hagyományokhoz kapcsolódik.

A szombaton megrendezett fesztivál legérdekesebb és leglátványosabb eseménye a Tarló Hétpróba és a bála építés volt. A csapatok többek között körbála gurításban, kamó hajításban, ekefej dobásban mérhették össze erejüket és elkészíthették a rendelkezésre álló bálákból kompozíciójukat, melyet hetekig csodálhatnak a 32-es főúton közlekedők. Nemcsak a versenyzők, hanem a közönség is kipróbálhatta magát a különböző versenyszámokban a délután folyamán.

A Tarlófesztivált színesítette az egytálétel főzőverseny és a kenyérsütő verseny, valamint a délutáni kulturális programok. A gyerekek kipróbálhatták a szalmabála játszóteret, a különböző népi játékokat, és kézműveskedhettek. A fesztivál érdekességeként a látogatók városnéző kisvonaton ismerkedhettek meg az idén húszéves kisvárossal.

A Fesztivál részeként a délután folyamán a gazdák számára az egymás közötti együttműködés és tudásmegosztás erősítéseként Tarló konferenciát szerveztek. A Gazdasátorban kerültek kiállításra a Tarlófesztivál alkalmából meghirdetett rajzverseny legsikeresebb alkotásai, melyeken óvodás és kisiskolás korú gyermekek keltették életre az aratást, a tarlón folyó munkákat, a mezőgazdasági gépeket.

A programok és kísérőprogramok valamennyi érdeklődő számára tartalmas kikapcsolódást nyújtottak a nagy hőség ellenére is.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x
()
x