Több jászsági településhez hasonlóan Pusztamonostor település Önkormányzata is benyújtotta pályázatát a Belügyminisztérium által meghirdetett, a közbiztonság növelését szolgáló önkormányzati fejlesztések támogatásának elnyerésére.

A vissza nem térítendő támogatást, mely a beruházáshoz szükséges összeg 100 %-áig igényelhető, azon önkormányzatok igényelhették, amelyek esetében a beruházás közbiztonsági szempontból különösen indokolt, illetve ahol a beruházás eredményeként a regisztrált bűncselekmények számának számottevő csökkenése várható.

A pályázatokról döntés május 31-áig várható.

Sikeres elbírálás esetén a település 11 pontján 13 térfigyelő kamera kerülne elhelyezésre, mely az intézmények környezetének megfigyelésén túl a település be- és kilépő pontjait is “szemmel tartaná”, hiszen a településen áthaladó 32-es számú főútvonal jelentős átmenőforgalma miatt a község nagymértékben ki van téve a besurranó tolvajoknak és a gyorshajtóknak.
A kamerarendszer mind a megelőzésben, mind a felderítésben nagy lehetőséget jelentene, visszatartaná a bűnelkövetőket, garázdákat.