Akár Kőrösi Csoma Sándor fenti gondolata is lehetne a fennállásának  20 éves jubileumát ünneplő Fényszaruiak Baráti Egyesületének jelmondata.

Immár két évtizede annak, hogy az Egyesület megalapításának gondolata a városavató ünnepségen megszületett, majd az elhatározást tettek követték, és még az év október 30-án megtartották az alakuló ülést. Az 51 alapító tag szülőföldjük szeretetétől vezérelve célul tűzte ki többek között a város fejlődésének elősegítését, a település emlékanyagának gyűjtését, a lokálpatriotizmus szellemének erősítését, valamint az elszármazott és a helyben lakó jászfényszaruiak közötti kapcsolatépítést.

Az Egyesület munkájának még eredményesebb ellátására több önkéntes alapon szerveződő közösség is létrejött az Egyesületen belül.
Még 1993-ban megalakult a FÉBE Helytörténeti Kutatócsoportja, majd rá egy évre a Színházbajárók baráti csoportja.1996. tavaszán a régi lovasbandériumi hagyományok ápolására, azok felelevenítésére létrehozták a Szűcs Mihály Huszárbandériumot, majd ezt követően ősszel megalakult a FÉBE Borostyán Társastánc klubja is, 1998-ban pedig a FÉBE fiatalok megalakították ifjúsági és szabadidős klubjukat OPÁL néven.

Húsz esztendő telt el azóta, s ezalatt sok új dolog született, sok minden változott, azonban a Fényszaruiak Baráti Egyesülete tagjainak összetartozása, szülőföldjük iránt érzett szeretete nem halványult.Továbbra is töretlen lelkesedéssel munkálkodnak városuk még élhetőbbé tételében, a hagyományaik megőrzésében, melyet mi sem bizonyít jobban, mint az eltelt húsz év eredményei.

Azonban nemcsak az Egyesület jubilál, hanem az általa létrehozott “Jászfényszaruért” Alapítvány is. A kettős évforduló alkalmából október 19-én jubileumi találkozót szerveznek, ahová a tagok mellett várják barátaikat, támogatóikat, segítőiket egyaránt.