Ismét eltelt egy év, ismét elérkezett a jászok díszes seregszemléjének ideje, melynek ezúttal a várossá válásának 25. évfordulóját ünneplő Jászárokszállás adott otthont.

Pénteken a Jászsági Gazdakörök találkozójával, kiállítás megnyitókkal, emlékmű avatással vette kezdetét a háromnapos rendezvénysorozat.

Másnap már kora reggel zenés ébresztő hangjaira ébredhettek a városka lakói, majd a harangszó szólította ünnepi szentmisére a jelenlévőket. Az újonnan átadott Plébánia megáldása után következett a települések díszes felvonulása, melyen harminckét település képviseltette magát.

A XXII. Jász Világtalálkozó díszünnepségén a vendégeket elsőként Gergely Zoltán, Jászárokszállás polgármester köszöntötte.
Büszkék vagyunk mi jászok az összetartozásunkra. Ez az ünnepség is ennek méltó bizonyítéka – mondta a polgármester, megköszönve, hogy minden település önként ajánlotta fel segítségét a rendezvényhez.

A jászok tisztelik őseik küzdelmét, ápolják emléküket, ami példát mutat mindannyiunk számára – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormánymegbízott. A jászkun kultúra mára szerves részévé vált a magyar kultúrának, példát mutatva a magyarnak hogyan kell a múltat a jelenben ápolni, hogy az a jövő biztosítsa. A jászok szeretik a földet és a munkát, mindent megtesznek családjaikért, kitartóak, szívósak és amit egyszer elhatároztak véghez is viszik. Ezek a tulajdonságok azok, amelyek a Jászságot Magyarország egyik sikeres térségévé tették gazdaságilag, társadalmilag és kulturálisan egyaránt.

Pócs János országgyűlési képviselő elismerését fejezte ki Gergely Zoltán polgármesternek és az Önkormányzatnak, amiért minden fejlesztés mögött ott állnak. Ennek köszönhető a most átadott Plébánia épület és a megújult COOP áruház is.
Nem is annyira a fizikailag látható, érezhető előrehaladás, nem a pénz, nem a támogatás, hanem az árokszállásiak barátsága, munka szeretetet és hite a legmegkapóbb ebben a sikertörténetben – fogalmazott Pócs János.

Ezt követően az Oszét küldöttség képviselője, valamint Jászárokszállás testvérvárosának polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, majd Tősér Jásnos, Jászárokszállás legidősebb, 103 éves lakója szólt az egybegyűltekhez.

A köszöntőket követően Hortiné Dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója ünnepélyesen átadta a Jászok Nagykönyvét dr. Dobos Lászlónak, a Jászok Egyesülete ügyvivőjének és Gergely Zoltán polgármesternek, melybe a rendezvény látogatói is beírhatták gondolataikat.

Az idei év Jászságért Díj elismerését és a velejáró 1 000 000 forintot, “Jászságért” Alapítvány kuratóriumának döntése alapjának Józsa László tanár, helytörténész (Kunszentmárton) részére adta át dr. Dobos László a Jászok Egyesületének ügyvivője.

A Jászkapitány beiktatási ceremóniáját Talált József leköszönő jászkapitány beszámolója nyitotta, majd ünnepélyesen is beiktatták az újonnan megválasztott Jászkapitányt Csikós Miklós személyében.

Az újonnan beiktatásra kerülő jászkapitány fogadalom tételét követően a kapitányi jelképek átadása következett, melyet Hortiné dr. Bathó Edit adott át az új kapitánynak. Elsőként a jász férfiak öltözékének elmaradhatatlan részét a nyakravalót, majd a zsinóros mentét. Ezt követte a bársony süveg, a kapitányi pecsét és a kapitányi medál, s végül az öltözet elmaradhatatlan tartozékát, a kapitányi kardot a jászkun főkapitány nyújtotta át az új kapitánynak. A kinevezésről szóló tanúsítvány szövegét a Jász Múzeum igazgatója olvasta fel. A beiktatási ünnepség zárásaként Csikós Miklós immár, mint regnáló jászkapitány ivott a Jászkürtből a jászok és minden jelenlévő egészségére és dicsőségére, majd hármas ágyúszó mellett ellovagolt.

A díszünnepség végén Gergely Zoltán, a rendező település polgármesterként felkötötte a XXII. Jász Világtalálkozó emlékszalagját a vándorbotra, majd átadta azt a következő találkozót rendező település, Jászladány polgármesterének. Bertalanné Drávucz Katalin megköszönve a megtiszteltetést, szeretettel invitálta már most a jelenlévőket a 2017. júliusában Jászladányon rendezendő XXIII. Jász Világtalálkozóra.

A szombati nap délutánján színvonalas műsort adva mutatkoztak be a nagyszínpadon a jászsági és kirajzott települések kulturális csoportjai.
Fellépett az Alma zenekar, a Kormorán együttes és a Jászmagyarok együttes, valamint a Jászsági Népi Együttes. Emellett különböző kiállítások, íjászokádás, lovaglás, népi játszóház várta az érdeklődőket.

Vasárnap folytatódott a jászsági települések hagyományőrző csoportjainak bemutatkozása, illetve összemérték tudásukat a települések a Jász Ízek főzőversenyén, a Jász Virtus vetélkedőn, valamint a Jász Horgászversenyen.
A napot színesítette a fogatosok VI. Baráti találkozója, valamint a Tűzoltó nap, de lehetett lovagolni, sétakocsikázni is.

A XXII. Jász Világtalálkozót a Hooligans együttes koncertje zárta.