Több százmillió forintos pert vesztett Jászberény

Jogerősen ötszázmillió forint és annak kamatai megfizetésére kötelezte a bíróság Jászberény önkormányzatát, miután az több évig tartó jogi huzavona után pert vesztett a városi kórház működtetését biztosító egyik volt szolgáltató ellen – közölte a város polgármestere pénteken az MTI-vel.

Szabó Tamás (Fidesz-KDNP) az előzményekről elmondta: 2008-ban az addigi struktúrát megszüntetve a kórház irányítását és működtetését két, száz százalékban önkormányzati tulajdonú társaság vette át. Az intézményt korábban működtető költségvetési szerv jogutód nélkül megszűnt, és az általa kötött szerződések is érvényüket vesztették. Az egyik szerződéses partner, az akkor Dalkia Energia Zrt. néven jegyzett cég azonban ezt több ok miatt sérelmezte, és pert indított a kórház tulajdonosával, az önkormányzattal szemben.

A polgármester kitért arra, hogy a szerződés megszűnte kapcsán a Dalkia annak idején felajánlotta a pénzbeli kiegyezés lehetőségét, de az önkormányzat a per kedvező kimenetelében bízva nem fogadta el ezt a lehetőséget.

A több százmillió forint kifizetésről szóló jogerős ítéletet január 5-én kézhez vették, de azt az önkormányzat a mostani pénzügyi helyzetében nem tudja teljesíteni, ezért tárgyalást kezdeményezett a per nyertesével – jelezte a települési vezető.

Szabó Tamás az MTI kérdésére azt válaszolta, jelenleg három megoldást tart elképzelhetőnek, az egyik értelemszerűen az, hogy a város fizet. A másik szóba jöhető lehetőség, hogy az állam átvállalja a kötelezettséget, míg a harmadik: az önkormányzat és az állam megosztozik a pénzbeli terheken. A polgármester úgy fogalmazott, ha az önkormányzatnak kell fizetnie, akkor valószínűleg csak hitelfelvétel árán tud kellő többletpénzhez jutni.

A kirótt pénzügyi kötelezettség miatt az önkormányzat egy vizsgálóbizottságot állít fel, annak feladata lesz az ügy alapos és minden részletre kiterjedő kivizsgálása.

MTI

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Őszinte
Őszinte
7 éve

Majd szépen megvonják a pénzt a jászberényi focitól.
Rengeteg elköltött pénz a feleslegesen százezreket kereső játékosokra, edzőkre , mert ugye Jászberényben abból is kell több .
Gondolom ebből is csak a pénzt veszik ki a jegyzővel az élen !
Nemzetközi szinten sem érünk el semmit ! Nevetséges 🙁

1
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x