Megmenekülhet az enyészettől a község büszkesége! Végre önkormányzati tulajdonban az Erzsébet malom!
Az 1825-ben épült vízi­malom a ’90-es évek elején a  privatizáció dandárjakor  helyi Termelőszövetkezet tulajdonából magán tulajdonba került. Sajnos akkor az önkormányzat részt sem vett a licitáláson, pedig településünk második legrégebbi építészeti értékeként (a Templom után) tartjuk számon. Az elmúlt 15 évben elsősorban gondatlanság miatt állapota folyamatosan romlott a kétszintes összesen 400 m² területű, mára csaknem életveszélyessé vált épületnek.

Az elmúlt években az Önkormányzat próbálta megállítani az amortizációs folyamatot, első lépésként az épületet helyi védettség alá helyezte. Később a tulajdonossal is felvette a kapcsolatot és többszöri tárgyalás sorozat következményeként végül sikerült lebonyolítani az adásvételt. 2013. áprilisától végre a Községi Önkormányzat a vízimalom tulajdonosa, a kialkudott vétel ára 3,9 millió forint volt.

Az Önkormányzat a malom korára, valamint egykori gazdasági és társadalmi jelentőségére tekintettel fontosnak ítéli a térségi, Zagyva folyó menti történeti emlék megmentését és annak eredeti állapotba történő visszaállítását, felújítását, ha már ezt az előző tulajdonos elmulasztotta, mely majdnem végzetes amortizációval járt.

Az önkormányzat még ez évben elvégzi a legfontosabb állag megóvó munkálatok tetőszerkezet javítását és a falak helyreállítását.

Távlati célok:

A rendelkezésre álló fényképek és leírások alapján, a közel eredeti állapotba történő helyreállítás a cél. Első és egyben legfontosabb feladat a tető cseréje az eredeti szerkezeti formában, új anyagokból illetve héjazattal, majd a külső homlokzat falainak felújítása a sérült részek pótlásával és az eredeti stílusú homlokzat helyreállítása. Tervezzük továbbá az épülethez tartozó 2100 m2 terület körbekerítését egyedi, természetes anyagból készült kerítéssel és a galéria teljes újraépítését.

A malom eredeti funkciójának visszaállítása során a malomkereket őrlő szerkezet is a helyére kerülne, mely a látogatók számára működő­ké­pes állapotban fogja tudni szemléltetni a gabonaőrlés folyamatát, mindezt fényképekkel, leírásokkal kiegészítve. Végül, de nem utolsó sorban a látogathatóság komfortjának növelése érdekében  parkoló és járdák kialakítását, valamint egy „kisléptékű” játszótér megépítését.

Ezzel sikeres lépéssel egy régóta várt tehetetlenül szemlélt rossz folyamat lezárult, és remélhetőleg egy az őseink által lét­re­ho­zott és használt történeti érték életét ezentúl egy méltóbb gondoskodás jellemezheti.

Szarvák Imre Polgármester
Forrás: jaszalsoszentgyorgy.hu