A Jászsági Ivóvízminőség-javító projekt keretében Pusztamonostoron többek között egy új vízmű épület is felépítésre kerül, melynek ünnepélyes alapkőletételére április 24-én délelőtt került sor.

A település életében kiemelt fontosságú ünnepi esemény előtt Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte, hogy a megújult hálózatnak köszönhetően, tisztább, egészségesebb ivóvízhez jutnak az itt élők. Biztosította a jelenlévőket, mindent megtesz annak érdekében, hogy a Jászság minden településén adott legyen az egészséges ivóvíz.

Sári Ferenc, Pusztamonostor község polgármestere beszédeben hangsúlyozta, hogy ilyen mértékű beruházás még nem történt a település életében. Örömét fejezte ki, hogy sikeresen, minden gond nélkül lezajlott a Rákóczi utcai vezetékcsere és a folyamatban lévő munkálatok is a tervek szerint haladnak.

Az ünnepi beszédeket követően Kiss Gábor plébános atya megáldotta az időkapszulát, melybe az utókor számára üzenetként elhelyezték a „Víz a jövőnk” című dokumentumot, melyet Pócs János országgyűlési képviselő, Sári Ferenc polgármester, valamint a Bern Építési Zrt. képviseletében Bábel Tibor, Iszkeitz András a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. műszaki igazgatója, és Kiss Gábor érseki tanácsos, plébános atya látott el kézjegyével.

Pusztamonostor község vízműve jelenleg két kúttal rendelkezik. Az alacsony oldott anyag tartalmú kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos víz arzén tartalma határérték körüli, magas a vas és a mangán értéke. A javításra földtani megoldás nincs, ezért a kezelési technológiát kell korszerűsíteni.

Az Új Széchenyi Terv forrásainak köszönhetően 2014. tavaszán 1,8 milliárdos ivóvízminőség javító beruházás indult a Jászságban. A projekt megvalósulásának elősegítésére létrejött a Jászsági Ivóvízminőség- javító Önkormányzati Társulás, mely nyolc Jászsági települést (Alattyán, Jánoshida, Jászapáti, Jászboldogháza, Jászivány, Jászkisér, Jászladány, Pusztamonostor) érint.
A 100%-os támogatottságú beruházásból a projekt során mintegy 207 km hosszú vízhálózat tisztítása, és 8 km hosszúságban új hálózat építése valósul meg az érintett településeken.
Új kutak, vízkezelő épületek, mosatási pontok létesítése a projekt tartama. A teljes beruházás végeztével a nyolc településen több, mint 30.000 ember jut az eddigieknél egészségesebb ivóvízhez.

Fenti támogatási keretből Pusztamonostor község lakosságszámához arányosan több mint 160 millió Ft támogatásban részesült, mely a települési vízhálózat 10 %-ának felújítását, és a teljes rendszer átmosását teszi lehetővé, valamint a beruházásnak köszönhetően a Vízmű területén létesül egy 67 m talpmélységű kút és egy 60m2 alapterületű vízkezelő gépház.