A nagy hőség ellenére megtelt a Főtéri színpad előtti tér, mindenki a XIX. Jász Világtalálkozó megnyitóját várta. A Himnusz eléneklését követően dr. Szabó Tamás országgyűlési képviselő, Jászberény város polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd Kovács Sándor a Megyei Közgyűlés Elnöke ünnepélyes keretek között megnyitotta a Világtalálkozót. A megnyitó ünnepségen többek között részt vett dr. Kállai Mária Kormánymegbízott, Pócs János országgyűlési képviselő, a Járási Hivatalok vezetői, a települések polgármesterei, jegyzői, valamint a Jászkapitányok.

Beiktatásra került a Jászok Nagykönyve, melyet elsőként dr. Szabó Tamás polgármester és dr. Dobos László a Jászok Egyesületének ügyvivője látott el kézjegyével. Ezt követően a Déryné Rendezvényházban lett elhelyezve, hogy a találkozó minden résztvevője beírhassa nevét. A későbbiekben a Jászok Nagykönyve megtalálható lesz a Jász Világtalálkozók helyszínének helyt adó településeken. Ha megtelik akkor pedig a Jászmúzeumban kerül elhelyezésre emléket állítva az utókor számára.

Az ünnepélyes megnyitót Carl Orff Carmina Burana című műve zárta a Szolnoki Szinfónikus Zenekar előadásában, melyet Gál Tamás Liszt-díjas Érdemes Művész vezényelt. Fellépett a Jászberényi Nagyboldogasszony Főtemplom Énekkara, Cantate Nobis Énekegyüttes, Harmónia Óvónői Kamarakórus, Lehel Vezér Gimnázium Férfikara, Palotásy János Vegyeskar, Palotásy János Zeneiskola Gyermekkórusa, Székely Mihály Vegyeskar,és a Kodály Kórus Debrecen.