Várossá nyilvánításunk 20. évfordulója alkalmából elültettünk egy emlékfát, a volt leány iskola helyén létesült parkban. Oda, ahol megtalálható a város évforduló 10. és 15. jubileumi emlékfája, valamint a tanítók fája is. A fa neve : Perzsa varázsfa / Parrotia Persica /. A jászok fája.
A jászok eredetének gyökerei messzire nyúlnak a Kaukázus vadregényes , ám alig ismert hegyvidékére, és a mai Irán területére, egy hatalmas ókori kulturnép, a perzsák birodalmába, amely sok évszázadon át az egyik főszereplője volt a világtörténelemnek. Azt azonban kevesen tudják, hogy ezek a vidékek olyan kimagasló botanikai értékeket rejtenek, amelyek közül néhányan az arborétumok legféltettebb kincsei közé tartoznak. Ilyen a perzsa varázsfa, ami arrafelé talán a legszebb, és a közös származásunk miatt a jászok jelképe lehetne.
A Kaukázus déli lejtőin, és Észak-Iránban honos közepes méretű bokorfa. A platánhoz hasonló foltos kérgével, korai virágzásával, göcsörtös ágrendszerével, és főleg csodálatos őszi lombszíneivel az év minden részében látványos díszfa. Őshazájában 200 éves kort, és 22 m magasságot is elér. A budai arborétumban (Ménesi út ) látható soktörzsű 100 éves példány 9 m magas, de jóval szélesebb. Az oldalra hosszan kinyúló ágai földet érve meggyökeresednek, és ott új bokor kezd kialakulni. A terméstokból kipattanó magját akár 10 méternél messzebbre is ellövi. Az egymáshoz közeli fák ágai képesek összenőni, és egészen fantasztikus alakzatokat felvenni. Rendkívül terjedelmes gyökérrendszere miatt talajmegkötésre is nagyon értékes fa eróziónak kitett domboldalakon. Orosz nyelvterületen, főleg Grúziában és Azerbajdzsánban vasfának hívják, különösen erős, kemény és nehéz faanyaga miatt. Gépalkatrészeket is gyártanak belőle. A népi gyógyászatban összemorzsolt friss leveleit sebek forradásának elősegítésére használják. A levelek októberben már ragyogó vörösre színeződnek. Múltunkra, származásunkra, jász mivoltunkra büszkeséggel kell tekintenünk. Ezt akár úgy is kifejezhetnénk, hogy kertjeinkbe, parkjainkba minél többet ültetnénk jász őshazánk eme követéből, amely olyan jelképe lehetne a Jászságnak, mint a cukorjuhar levele Kanadának, vagy a cédrus Libanonnak. Városunk már a 12. jász település, ahol díszíteni fogja emlékparkunkat,és így a Lehel kürtje után ez a természeti látványosság is jelképezheti majd közös múltunkat és összetartozásunkat. Kívánok a jövőben is virágzó fejlődést a városunknak, a 40 évvel ezelőtt /1973. VI. 16./ 8. osztályból ballagott diákok nevében, akik felajánlották ezt a fát a jövő nemzedékei számára. ” Vidd hírül vándor ”
A fát 12 évig nevelte eredeti magoncból: Mizsei Tibor, Jászberény
Rékasi Károly

Forrás: jaszfenyszaru.hu