Több mint 300 millió forintból megépült a Szarv-ágy menti gát, amely megvédi Jászárokszállás mintegy négyszáz lakóházát és ipari parkjának üzemeit a patak gyakori áradásaitól – mondta Gergely Zoltán (független) polgármester a beruházás ünnepélyes átadásán csütörtökön.

A felső-jászsági kisváros a több mint 330 millió forintos beruházás megvalósításához a 300 millió forintos európai uniós támogatás mellé a központi önerőalapból mintegy 20 millió forintot kapott, és ezt egészítette ki az önkormányzat.

Gergely Zoltán elmondta: a Szarv-ágy a nagy esőzések idején összegyűjti a Mátrából lefolyó vizeket, és ilyenkor a vízszintje többszörösére, akár hatméteresre is nő. 1999 óta ötször, legutóbb 2010-ben öntött ki az egyébként csendes patak.

Hozzátette: a gát kiépítését évek óta tervezték, de anyagiak híján csak 2014-ben foghattak hozzá az építkezéshez. “Nem várjuk a vizet, de ha jön, felkészültünk rá” – jegyezte meg.

Nemes Gyula, a beruházás műszaki ellenőre, a Keviterv Akva Mérnöki Vállalkozási Kft. létesítmény-főmérnöke arról számolt be, hogy a Jászberény felé vezető út hídja és a vasúti híd közötti patakszakasz egy kilométeres földgátat, a két partoldalon pedig összesen 778 méteren szögtámfalat kapott, és átalakítottak egy üzemen kívüli szennyvízátemelőt is.

Pócs János (Fidesz) országgyűlési képviselő elmondta: a beruházás kiváló példája annak, hogy Jászárokszállás folyamatosan fejlődik, és nemcsak jó, hanem biztonságos is a városban élni.

Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízott hozzátette: a beruházás elkerülhetetlen volt, a védőgát 13 ezer ember biztonságát jelenti. A Tisza és a Duna mellett megszokták az emberek, hogy védekezni kell, de nem szabad elfeledni, hogy egy kis patak is hatalmas problémákat okozhat – mondta.

A beruházás a Nexus Industry Hungary Kft. kivitelezésében valósult meg.

MTI