XXIII. Csángó Fesztivál a Jászság fővárosában

Egy héten át együtt ünnepelnek a kultúrát kedvelő turisták és helyiek. A XXIII. Csángó Fesztiválon ugyanis kedd óta színvonalas produkciók követik egymást és szórakoztatják a nagyérdeműt. A szervezők esténként gálaműsorral várják az érdeklődőket. A csütörtök esti programon Dr. Kállai Mária kormánymegbízott köszöntötte a nagy múltú fesztivál résztvevőit.

A fesztivál szervezőinek célja, hogy a kisebbségben élő magyar népcsoport kulturális értékeit, táncait, dalait felkutassák, ápolják és ezt a fontos nemzeti értéket minél szélesebb körben megmutassák. Erre ad lehetőséget a Csángó Fesztivál, a Kisebbségek Folklór Fesztiválja Jászberényben.

A színvonalas produkciókon keresztül a moldvai és gyimesi csángó magyarok, erdélyi, felvidéki, vajdasági magyar közösségek népművészetét és más nemzetek hagyományait is megjelenítik.

A magyar nemzeti kisebbségek méltán népszerű fesztiválján kedd óta színvonalas produkciók követik egymást és szórakoztatják a nagyérdeműt.

A magyar kultúrát kedvelőket a szervezők esténként gálaműsorral várják.

A csütörtök esti programon Dr. Kállai Mária kormánymegbízott köszöntötte a nagy múltú fesztivál résztvevőit.

A kormánymegbízott köszöntőjében hangsúlyozta; külön öröm az, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező, nemzetközi hírű fesztivál igazi párbeszédet idéz elő a kultúrák között. Ez a találkozás mutatja azt a szándékot, hogy az emberek kíváncsiak a másik kultúrájára is. A kultúra, amely nagy kincs és érdemes arra, hogy megismerje a nagyvilág. Hozzátette, az Európában is egyedülálló jászsági rendezvény mintául szolgál a jövő nemzedékének a magyar kultúra megőrzéséhez.

Dr. Kállai Mária köszöntőjében megemlékezett Halmos Béláról is, a méltán híres népzenész és néprajzkutatóról, a táncház-mozgalom egyik kiemelkedő alapító tagjáról.  „A magyar népzenei társadalom egy olyan meghatározó alakját veszítette el a napokban, aki nagyon sokat tett azért, hogy a magyar népzene, néptánc kultúra fennmaradjon” – fogalmazott a kormánymegbízott.

(Kormánymegbízotti Kabinet)

Forrás: jnszmkh.hu

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x
()
x