Október 23-án délután – az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepén – avatták fel Sisa József ötvös-iparművész “Időszalag” című ötvös-zománc faliképét Jászfényszarun a Városháza Dísztermében.

A szép számban megjelenteket Győriné dr. Czeglédi Márta, Jászfényszaru város polgármester asszonya köszöntötte, majd felkérte dr. Feledy Balázs művészettörténészt, hogy ismertesse meg az alkotást a jelenlévőkkel.

Feledy Balázs a művész munkáját méltatva kiemelte, hogy ritkán születik ötvös-zománc alkotás, ha mégis akkor az csakis Sisa József kezének munkájaként. Hangsúlyozta továbbá, hogy a művész a rekeszzománc nagy mestere, és ez az ünnep kettős, hiszen nemcsak most elkészült alkotását, hanem első zománc munkája jubileumát is ünnepeljük. Sisa József ugyanis 40 éve foglalkozik zománc technikával.

Az “Időszalag” egy időutazás – folytatta Feledy Balázs -, mely a Honfoglalástól egészen a Jász Redemptióig vonultatja fel a történéseket. A monumentális mű mély és összetett, melyet nemcsak nézni kell, hanem olvasni is. Az organikus forma mellett az alkotás másik érdekessége a háromdimenziós technika.
A történelmi vonulatot megjelenítő időszalag szimbólumrendszerében kiemelkedik a Lehel monda, megjelennek a népi motívumok, a települési címerek és legfelül a Szent Korona, mely “a negatív rontó hatásoktól távol tart mindenkit”.

A nyolc hónapon át tartó munkában közreműködtek a művész fiai, Sisa Balázs iparművész és Sisa Bence ötvös.

Az avatóünnepség dr. Lakatos Béla, Jászfényszaru város díszpolgárának pohárköszöntőjével zárult, majd a Római Katolikus templomban Szentmisével és ünnepi megemlékezéssel tisztelegtek a forradalom és szabadságharc áldozatai, mártírjai és hősei emlékének a jelenlévők.