Az idén július 18-19-én Jászalsószentgyörgy rendezi meg a Jászok XXI. Világtalálkozóját, ahol a Díszünnepségen ünnepélyes és látványos ceremóniával iktatják be a Jászkapitányt.
Ennek kapcsán beszélgettünk Talált József emeritus Jászkapitány Úrral, aki 1999. óta viseli e megtisztelő címet.

– Köszöntöm Önt Jászkapitány Úr a magam és a Jászságonline Olvasói nevében. Köszönöm, hogy elfogadta felkérésünket! Elsőként arra kérem, mondja el nekünk, hogyan lehet valakiből Jászkapitány? Milyen elvárásoknak kell ehhez megfelelni?

Kedves Zsuzsa! Tisztelt Jászságonline Olvasók! Az újkori jászkapitányokat a jász települések önkormányzatai jelölik, és választják. Annak nincs feltétele ki lehet hagyományőrző jászkapitány, de nem árt a jász önazonosság tudata a jelölt részéről.

– Az egykori jászkapitányok hivatalt viseltek és munkájukért fizetést kaptak. A történelmi tisztséget 1998-ban a Jászfényszarun megrendezett Világtalálkozón elevenítették fel újra. Mi az újkori Jászkapitányok feladata? Mivel jár ez a megbízatás napjainkban?

Az újkori kapitányok a tisztséget csak nevükben viselik. Napjainkban feladataink közé tartozik a jász hagyományok ápolása, rendezvényeken való megjelenés.

– Ön jelenleg emeritus, azaz tiszteletbeli jászkapitány. Miben hasonló és miben más a regnáló és az emeritus Jászkapitányok tevékenysége?

Az emeritus kapitány az hivatalban nem lévőt, a regnáló pedig hivatalban lévőt jelent. A regnáló végzi a folyamatos munkát, és ebbe esetenként bevonja kapitány társait. Feladatai a kapitányok tanácsa által elfogadott protokoll szabályzatban vannak lefektetve, amely szabályzat nemcsak a jászkapitányokra, hanem a nagykun-, és a kiskunkapitányokra is egyformán vonatkozik.

– Beiktatását követően ismét mozgalmas év vár Önre, mint regnáló jászkapitányra, de gondolom, már most is van feladat bőven, hiszen már javában folynak a világtalálkozó szervezésével kapcsolatos előkészületek. A találkozók hivatalos ceremóniájának forgatókönyve adott, azonban minden település igyekszik hozzátenni ehhez valami sajátosat. Önök mivel készülnek? Hol tart a szervezés?

Jászalsószentgyörgy kétnapos rendezvénnyel készül a július 18-19-én megrendezésre kerülő Jász Világtalálkozóra. A község vezetése elkészítette a pontos programtervet, ami alapja a megfelelő színvonalú rendezvény lebonyolításának. A település számos fejlesztésnek köszönhetően megújulva, rendezett környezettel fogadja a Világtalálkozó vendégeit. A polgármester úr vezetésével működő szervezőbizottság egységes arculatát próbálja megteremteni a rendezvénynek, amely a hagyományőrzés keretein belül fog megvalósulni.
A teljesség igénye nélkül a programok közül néhány: történelmi, készségfejlesztő ügyességi és népi játékok; hagyományos mesterségek utcája; a jászsági és a kirajzott települések művészeti, hagyományőrző csoportjainak bemutatkozása; jászsági piac; Jász Virtus; látványos lovas és íjász bemutatók; szemléltetése a gabonaőrlés folyamatának az 1800-as évek elején épült, eredeti állapotára visszaállított vízimalomban.

– Kérem, beszéljen kicsit magáról és családjáról is. Mivel foglalkozik civilben?

Boldog házasságban élek feleségemmel, Kovács Erzsébettel. Titusz és Gábor fiam mérnökemberek. Ők bár a fővárosban laknak, gyakran hazajárnak, lelkükben és tudatukban jász és magyar emberek. Jelenleg családi birtokon gazdálkodom, hobbi szinten méhészkedek. Újabban pedig a lótartással ismerkedem.

– Úgy tudom, tevékeny tagja a Jászalsószentgyörgyi Helytörténeti Körnek is. Miben nyilvánul ez meg? Mi az, amit igazán fontosnak tart a hagyományőrzéssel kapcsolatban?

Kezdeményeztem a Helytörténeti Kör megalakítását, amelyhez Marton Rita és Simon Károly személyében a legmegfelelőbb társakra találtam. Csapatunk kibővült Blaha Zoltánné, Lukácsi László, Fajka József, és Kis Béla barátaimmal. Simon Károly egyesületi elnök vezetésével 67 aktív taggal működünk. Fontos feladatunk a község múltjának bemutatása, hagyományaink ápolása, és a jász öntudat megerősítése, átadása az utódoknak.

– Végezetül mit üzen az Olvasóknak, miért látogassanak el a XXI. Jász Világtalálkozóra?

Minden jász, és nem jász vendégünket szeretettel hívunk és várunk! Akik már vettek részt Jász Világtalálkozón ismerik azt a felemelő érzést, amit azonos érzelmi töltésű emberek sokasága okoz. Kérem azokat, akik ilyen rendezvényünkön még nem vettek részt, mindenképpen jöjjenek el! Ismerjenek meg minket jászokat, és osztozzanak az érzésben, amelyet egymást tisztelő és szerető emberek között átélhetnek!

– A beszélgetés zárásaként kívánok Önnek és családjának nagyon jó egészséget, és sikereket a találkozó szervezéséhez és lebonyolításához!

Köszönöm az érdeklődését és a jókívánságait! Gratulálok a tevékenységéhez, amihez sok sikert, jó egészséget kívánok!

Találkozzunk a XXI. Jász Világtalálkozón Jászalsószentgyörgyön!

-bzs-

Tudjon meg többet a Jászkapitányokról!

Kép forrása: jaszvilagtalalkozo.com