A Szabad Szoftverekről szóló cikksorozatunk következő részében a nyílt forrású operációs rendszereket vesszük sorra. Bemutatjuk milyen az ha nem Windows van a számítógépen, milyen az ha nincsenek vírusok, milyen az ha több ezer – szintén szabadon felhasználható – hasznos alkalmazás közül választhatunk kedvünkre.

A bemutató sorozat első részében a nyílt forrású – open source – operációs rendszerek alapjának számító Linux-ot mutatjuk be. Erre épülnek ma a legelterjedtebb nyílt operációs rendszerek mint az Ubuntu Linux, Debian GNU/Linux, Fedora, openSuSE, UHU-Linux, csak hogy néhányat említsünk.

Tehát kezdünk és néhány nap múlva a sorozat első részében az Ubuntu operációs rendszerrel ismertetjük meg az olvasóinkat.

De mindezek előtt nézzük meg mi is az a Linux és hogy keletkezett.

A Linux egy operációs rendszer, a szabad szoftverek és a nyílt forráskódú programok egyik legismertebb példája.
A „Linux” elnevezés szigorú értelemben véve a Linux kernelt (rendszermag) jelenti, amelyet Linus Torvalds kezdett el fejleszteni 1991-ben. A köznyelvben mégis gyakran a teljes Unix-szerű operációs rendszerre utalnak vele, amely a Linux rendszermagra és az 1983-ban, Richard M. Stallman vezetésével indult GNU projekt keretében született alapprogramokra épül. A Linux pontosabb neve ebben az értelemben GNU/Linux.

Linus Torvalds

A „Linux” kifejezést használják Linux disztribúciókra (terjesztések) is, ám ilyenkor általában a disztribúció nevét is hozzáteszik. Egy-egy disztribúció olyan összeállítás, amely az alaprendszeren túl bizonyos szempontok alapján összeválogatott és testreszabott programokat tartalmaz.

A Linux a szerverek és személyi számítógépek mellett – elsősorban nyíltságának köszönhetően – megtalálható sok összetett elektronikus eszközben, így hálózati eszközökben (például routerek), hordozható eszközökben (például mobiltelefonok, okostelefonok, PDA-k, hordozható hanglejátszók), háztartási gépekben, szórakoztató elektronikai berendezésekben (például asztali DVD-lejátszók, videójáték-konzolok, set-top-boxok) is. Bizonyos területeken (példáulwebszerverek, szuperszámítógépek esetében) a legmeghatározóbb operációs rendszernek számít, ám az utóbbi években személyi számítógépekre (asztali gépek,hordozható gépek) is egyre szélesebb körben telepítenek valamilyen Linux disztribúciót. (forrás: Wikipédia, a szabad enciklopédia)

Tartson velünk a továbbiakban, tekintsen a Windows-on túl is.