„Katasztrófariadó! El kell hagynia a veszélykörzetet! Biztonsága érdekében el kell hagynia otthonát!”

Mit tennél, ha ezt hallanád? Gondolkodtál már ezen?

Bevallom én nem, míg egyszer egy előadáson a fentiek hallatán el nem gondolkodtam. Tényleg mit is tennék, mit vinnék magammal? Eszembe jutna-e, hogy magamhoz vegyem irataimat, orvosi papírjaimat, gyógyszereimet, vagy hanyatt homlok meggondolatlanul menekülnék? Lenne rá időm egyáltalán, hogy összeszedjem a legszükségesebbeket?

Arra jutottam, hogy valójában nem tudom mit tennék, de minden bizonnyal a nagy ijedtségben és kapkodásban az igazán szükséges dolgokat bizonyára otthon hagynám.

Természetes, hogy amíg béke és nyugalom vesz bennünket körül nem gondolkodunk ezeken. Legfeljebb egy-egy hír hallatára kapjuk fel a fejünket, sajnálkozunk, esetleg hívjuk az adományvonalat, hogy segítsünk bajbajutott embertársainkon. Arra kevesen gondolunk, hogy velünk is történhet hasonló.

Az itt leírtakkal nem akarunk félelmet kelteni, indokolatlanul riogatni Téged, mindössze lehetőséget szeretnénk biztosítani számodra, hogy elsajátítsd a veszélyhelyzetben irányadó magatartási formákat. Ahhoz ugyanis, hogy egy esetleges katasztrófahelyzet – legyen az civilizációs, természeti vagy ipari – a legkisebb emberi és anyagi áldozatot követelje, a védekezésben részt vevők mellett elengedhetetlen a lakosság felkészültsége és tájékozottsága.

Ehhez kívánunk Neked segítséget nyújtani.

Ha nem érdekel, ne is olvasd tovább!

Viszont, ha alkalmanként van 5-10 perced, akkor többek között a következő témákkal várunk:

Elsőként néhány hasznos fogalmat ismertetünk meg veled közérthető megfogalmazásban, majd bemutatjuk neked a Jászságot érintő veszélyek lehetséges formáit, lesz szó a civilizációs és természeti veszélyeztetettségek típusairól, a lakosság riasztásáról, az irányadó magatartási szabályokról, a megelőzés fontosságáról.

Mindezeket megtörtént, helyi, azaz jászsági veszélyhelyzetek bemutatásán keresztül.

„Minden állampolgárnak, illetve személynek joga van arra, hogy megismerje a környezetében lévő katasztrófaveszélyt, elsajátítsa az irányadó védekezési szabályokat, továbbá joga és kötelessége, hogy közreműködjön a katasztrófavédelemben.”

Ezt az anyagot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság  és a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságok által működtetett honlapok anyagaiból állítottuk össze. Tehát, ha bővebben is érdeklődsz a téma iránt, böngészd ezen honlapokat.

Tarts velünk!

Hamarosan újabb bejegyzéssel jelentkezünk!

 

A Lakosságvédelmi tájékoztató teljes terjedelmében a jaszsagonline.hu munkatársainak szellemi terméke, annak bárminemű használatához az oldal üzemeltetőjének  hozzájárulása szükséges.