Örülünk, hogy ismét találkozunk! Akkor most röviden nézzük a járványokat, mint lehetséges veszélyforrást.

Kezdjük rögtön a járványok kialakulásával. Biztosan hallottad már, hogy a járványok több áldozatot szedtek eddig, mint az összes háború együttvéve.

Ezek az embernél, állatnál fellépő nagy elterjedésű megbetegedések bejelentés kötelesek, kialakulásukért, elterjedésükért elsősorban a higiénia hiánya felel. Leginkább természeti katasztrófák következtében, illetve szegénynegyedekben gyakoriak.

Akkor nézzük, milyen járványfajtákat ismerünk: AIDS, kolera, ebola, influenza, lépfene, pestis, himlő.

Ha szeretnél ezekről bővebben olvasni, akkor ajánlom figyelmedbe az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapját. Mi itt most nem részleteznénk. Inkább nézzük, mit tehetsz, ha kialakul a járványveszély? Gondoljunk például az influenza járványra, mely térségünkben is igen gyakori ebben az időszakban.

Mindig kövesd a hatóságok utasításait, illetve, ha magadon vagy másokon betegség tüneteit észleled, jelezd azt a hatóságoknak.

Kerüld a társas érintkezést, törekedj a maximális higiéniára, gyakrabban moss kezet, és lehetőleg ne menj olyan helyre, ahol sok ember fordul meg.

Fokozottan figyelj a gyerekekre és az idősekre, ők ugyanis nehezebben tudják betartani a hatóságok utasításait.

És amit már oly sokszor elmondtunk, kövesd folyamatosan a híradásokat, hiszen innét kaphatsz friss információkat.

Ezek általános tanácsok, de bármilyen járványról legyen is szó, ajánlott követned őket. Miután a hatóságok a vírust beazonosították, tájékoztatnak majd a konkrét követendő utasításokról.

Röviden talán ennyit. Bevallom, én sem vagyok igazán otthon a témában, viszont ezzel kapcsolatban még szeretnék megosztani veled egy fontos dolgot, ami most az influenzáról jutott eszembe. Nemrég olvastam az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2011. évi tájékoztatójában. Én nagyon hasznosnak találtam.

„Becslések szerint az Európai Unióban több mint 25.000 ember halálát okozzák az antibiotikum rezisztens baktériumok által okozott fertőzések…… Magyarországon 2010-ben kb. 2500 multirezisztens kórokozó által okozott fertőzést jelentettek, melynek következtében 700-an haltak meg. A Régió orvosai és tudósai attól tartanak, hogy az antibiotikumok gondatlan alkalmazása – mely következményeként megjelennek és terjednek az antibiotikum rezisztens kórokozók által okozott fertőzések – visszavezethet az antibiotikumok előtti érához, amikor banális fertőzések nem kezelhetők, illetve rutin műtétek és beavatkozások életveszélyesek lehetnek……. az életmentő antibiotikumok elveszíthetik gyógyító hatásukat, és ezért szükséges a tudatlanság és felelőtlenség csökkentése. Túl sok országban a lakosság recept nélkül vásárolhatja az antibiotikumokat és akaratlagosan alkalmazhatja. Továbbá, az orvosok gyakran könnyedén és helytelenül írnak fel antibiotikumot és a lakosság a vírusok által okozott fertőzések kezelésére alkalmazza, mint például az influenza vagy a nátha. Sokan helytelenül úgy tudják, hogy az antibiotikumok a vírusos fertőzések kezelésére is alkalmasak.”

A fentiek lényege: ha indokolatlanul szedünk antibiotikumokat a szervezetünkben található baktériumok ellenállóvá válnak velük szemben, és a későbbiekben már nem segítenek a betegségek legyőzésében.

Akkor már azt is tudjuk, miért legyünk óvatosak az antibiotikumokkal, azt viszont még nem, hogy mit tegyünk veszélyes anyag szállításával kapcsolatos baleset esetén.

A következő részben az erre irányuló magatartási szabályokkal is megismertetünk. Várunk!