Örülünk, hogy újra itt üdvözölhetünk!
Ebben a bejegyzésben egy igen gyakori veszélyforrásról olvashatsz. Ez pedig nem más, mint a tűz. Nap, mint nap hallhatjuk a híradásokból, hogy egy eldobott cigaretta csikk, egy meghibásodott elektromos vezeték, vagy éppen a tűzhelyen felejtett étel milyen károkat okozott.
Sajnos a tűzesetek többségénél mi magunk vagyunk a hibásak, hiszen kis odafigyeléssel megelőzhetőek lennének.
Akkor talán nézzünk néhány egyszerű dolgot, amelyről bizony gyakran megfeledkezünk. Elsőként itt vannak az elektromos készülékek. Te áramtalanítani szoktad őket, amikor elmész otthonról? Én bizony néha elfejeltem a nagy sietségben, pedig nem árt, főleg, ha hosszabb távra elutazol.
Szintén nagyon logikusnak tűnik, hogy főzés közben ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyet, azonban hányszor előfordul velünk ez is. A kifutott zsír, vagy olaj nagyon veszélyes lehet, pillanatok alatt lángra kap és a zsúfolt konyhánk máris lángba borul.
Bizonyára te is szoktál gyertyát gyújtani. Miért is ne tennéd, hiszen olyan hangulatos. Felügyelet nélkül azonban ne hagyd, függöny közelébe ne tedd.
Szintén nagyon gyakori veszélyforrás a dohányzás. Égő cigaretta csikket soha ne dobj el. A gyufát, öngyújtót mindig olyan helyen tartsd, ahol a gyerek nem fér hozzá.
A kályha közelében éghető anyagot soha ne pakolj, mert a kipattanó szikra veszélyes. A hamut kihűlt állapotban, fémtároló edénybe gyűjtsd, és szakemberrel ellenőriztesd a kéményeket a fűtési szezon megkezdése előtt.
Sorolhatnánk még a veszélyforrásokat, amelyekkel te magad is tisztában vagy, de inkább nézzük, mit tehetünk, ha tűz üt ki a lakásunkban.
Első és legfontosabb, ha füstöt, tüzet észlelsz, hívd a tűzoltókat. Mondd el hol keletkezett a tűz, mi ég, van-e emberélet veszélyben, és végül a neved, lakcímedet és elérhetőségedet. Jó ha tudod, hogy az eloltott tüzet is be kell jelenteni. A tűzoltók megérkezéséig a keletkezett tüzet próbáld meg oltani, azonban vigyázz, elektromos berendezés vízzel történő oltását csak a hálózatról történő leválasztását követően szabad megkezdeni. A konyhában meggyulladt zsíradékot ne próbáld meg vízzel eloltani, mert a szétfröccsenő égő folyadék súlyos égési sérüléseket okozhat, és a tűz szétterjedését is segíti.
Ha a tűz elzárta a kijáratot és nem tudod elhagyni a lakást, húzódj a legtávolabbi sarokba, az orrod, szád elé helyezz nedves ruhát, testedet is végheted vizes ruhadarabokkal. Ha a ruhád lángra kapott feküdj le azonnal a földre és hemperegj.
Még egy hasznos tanács. Ha a szobából ajtón keresztül akarsz menekülni, akkor még mielőtt kinyitnád a kézfejeddel ellenőrizd az ajtó hőmérsékletét. Soha ne ujjal vagy a tenyereddel, mert megéghet, és nem tudod használni a menekülésre.
A következő bejegyzésünkben a veszélyhelyzeti szintet elérő közlekedési balesetekről ejtünk néhány szót. Várunk!