Lakosságvédelmi tájékoztató – 13. rész

Köszöntünk Téged!

Nem tudom hány éves lehettél a 18 évvel ezelőtti szajoli vasúti katasztrófa idején, amikor is 1994. december 2.-án a Debrecen felől menetrendszerűen érkező gyorsvonat emberi mulasztás következtében kisiklott, és kettészakadt. A súlyos baleset során 31 személy vesztette életét és 53-an súlyosan megsérültek. Még mindig beleborzongok.

200 tűzoltó dolgozott, két napon át az embert próbára tevő körülmények között, s emellett sorállományú és hivatásos katonák is részt vettek a mentésben.

Ennyi bevezető után nézzük, mi a teendő tömegszerencsétlenség bekövetkezésekor.

Ha egy ilyen baleset szemtanúja vagy, azonnal hívd a 112-es segélyhívó számot, és mondd el az esemény fontosabb részleteit: helyszín, sérültek száma, járulékos veszélyek, mint például veszélyesanyag-szivárgás. Ha veszélyjelző táblát vagy bárcát – ezekről az előzőekben olvashattál – látsz, akkor az azon található számokat, ábrákat is olvasd be a hatóságoknak.

Ha te is részese vagy, akkor elsőként ellenőrizd, hogy megsérültél-e és mérd fel a körülvevő veszélyt. Ha úgy látod veszélynek vagy kitéve, azonnal távozz a helyszínről.

A sérülteket ne mozdítsd el, hacsak nincsenek további veszélynek kitéve, vagy például artériás vérzés miatt sürgős ellátást nem igényelnek.

Ha úgy ítéled meg egészségügyi ismereteidet, akkor próbáld meg ellátni a sérülteket a mentők kiérkezéséig. Csak tökéletes ismereteket alkalmazz, nehogy többet árts, mint használj.

A roncsokat elmozdítani, a beszorult sérülteket megpróbálni kiszabadítani egyetlen esetben szabad, mégpedig, ha további veszélynek vannak kitéve, valamint azonnali ellátást igényelnek.

Próbálj nyugodt maradni és nyugtasd meg a sérülteket.

Tömegszerencsétlenségek esetén a leggyakrabban tűz, robbanás, veszélyesanyag-szivárgás, elektromos vezeték leszakadás veszélyével is kell számolni. Télen ehhez még hozzájön a kihűlés veszélye is.

A tömegszerencsétlenségek után a következő részben a tömegrendezvények veszélyeire térünk ki.

Pár nap múlva találkozzunk újra itt!

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x