Üdvözlünk! Örülünk, hogy hűséges olvasónk vagy! Vágjunk is bele! Menjünk el egy tömegrendezvények.

A Jászságban is számtalanszor találkozunk nagy tömegeket vonzó rendezvényekkel, gondolj a falunapokra, motoros találkozókra, a Csángó fesztiválról nem is beszélve.

Bizonyára tudod, hogy a csoportos emberi magatartás egyik legkatasztrofálisabb megjelenési formája a pánik okozta, tömeges, fejvesztett menekülés, amely gyakran halálos is lehet.

Sajnos veszélyhelyzet kialakulása esetén – például tűz üt ki egy zsúfolt teremben – elkerülhetetlen a pánik kialakulása. Az ember ilyenkor képtelen arra, hogy racionalizálja a helyzetet, agyunk „vészhelyzet” üzemmódra kapcsol, és csak a menekülésre koncentrálunk. Mindenki elkezd a kijárat felé rohanni, lökdösődnek, tolakodnak, bizonyos versenyhelyzet alakul ki, melynek tétje az ember saját élete.

Természetesen nemcsak zárt térben, de a szabadban – rendkívüli időjárás hatására – is kialakulhat pánik.

Akkor most lássuk mit célszerű ilyen esetben tenni:

Elsősorban meg kell próbálni megnyugtatni a tömeget, megmondani hol a kijárat, és hogy fegyelmezetten közelítsék meg. Tudjuk, hogy ilyen helyzetben nagyon nehéz, sőt szinte lehetetlen meggondoltan cselekedni, de mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne veszítsük el a fejünket.

Ha ilyen helyzetbe kerülsz, nagyon fontos, hogy vigyázz magadra és társaidra egyaránt, ha sérült embert látsz, próbáld védett helyre vinni, és nyugtasd meg.

Biztosan hallottad, hogy a tömegrendezvények megtartásával kapcsolatos jogszabályi előírásokat az előző évek ilyen jellegű balesetei következtében megszigorították.

Azt is biztosan tudod, hogy a rendezvényeken résztvevő állampolgárok biztonságáért mindig a rendezvény szervezője felelős!

A tömegrendezvények megtartásához a szigorítások óta különböző szakhatóságok engedélyei szükségesek, tehát nagy gondot fordítanak a megelőzésre. Vigyáznak rád, de te is vigyázz magadra.

Még tartogatunk néhány dolgot a számodra. Tarts velünk és megtudod!