Lakosságvédelmi tájékoztató – 15. rész

Üdvözlünk! Ha eddig velünk tartottál, akkor már ne add fel, kitartás és mindjárt a végére érünk, de előtte még egy nagyon fontos dologgal szeretnénk megismertetni. Ez pedig nem más, mint a lakosság riasztása, és a sziréna jelek.Eddig a veszélyhelyzetekről beszéltünk, most azonban megmondjuk, honnét és milyen formában értesülsz ezekről.

Veszélyhelyzet kialakulása esetén a lakosság riasztása a településeken található motorszirénák, riasztó-tájékoztató rendszerek mellett a közszolgálati műsorszórók (tv, rádió), és a helyi riasztóeszközök (hangosbemondó, harang) alkalmazásával történik.

Ha velünk tartottál, akkor bizonyára emlékszel, nemegyszer felhívtuk a figyelmedet, hogy veszélyhelyzetben figyeld a műsorszórók közleményeit. A műsorszórók útján történő riasztás 5 másodperces megszakításokkal, háromszor megismételve – a következő szöveg bemondásával történik:

ADÁSUNKAT MEGSZAKÍTJUK!
ADÁSUNKAT MEGSZAKÍTJUK

FIGYELEM! FIGYELEM!

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE ! JÁSZBERÉNY TELEPÜLÉS!
JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE ! JÁSZBERÉNY TELEPÜLÉS!

KATASZTRÓFARIADÓ! (a katasztrófa típusának meghatározása)
KATASZTRÓFARIADÓ! (a katasztrófa típusának meghatározása)

A veszély elmúltával:

ADÁSUNKAT MEGSZAKÍTJUK!
ADÁSUNKAT MEGSZAKÍTJUK!

FIGYELEM! FIGYELEM!
JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE ! JÁSZBERÉNY TELEPÜLÉS!
JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE ! JÁSZBERÉNY TELEPÜLÉS!

KATASZTRÓFARIADÓ ELMÚLT! KATASZTRÓFARIADÓ ELMÚLT!

És most lássuk, helyesebben inkább hallgassuk meg a szirénajelzéseket:
Katasztrófa riasztás hangképei szirénával képezve [mp3j track=”http://lakossag.katasztrofavedelem.hu/files/audio_file/Katasztrofa_riado.mp3″]

Katasztrófariasztás esetén 120 másodpercig tartó váltakozó hangmagasságú folyamatos szirénahang hallatszik.
Riadó elmúlt hangképei szirénával jelezve [mp3j track=”http://lakossag.katasztrofavedelem.hu/files/audio_file/Riado_elmult.mp3″]

A katasztrófa- és a légi riasztás feloldásának jele: kétszer egymás után megismételt 30 másodpercig tartó egyenletes hangmagasságú szirénahang, a jelzések közötti 30 másodperces szünettel.

Akkor lássuk, mi a teendőd, ha megszólal a sziréna.

A legrövidebb úton haza kell menned, be kell csukni az ajtókat, ablakokat. Fedett helyre kell zárni a háziállatokat.
Ha gépjárművel közlekedsz éppen, menj a legközelebbi lakott településre, a gépjárművet biztonságosan állítsa le úgy, hogy a forgalmat és a mentést ne akadályozza és menj fedett helyre.

Ha munkahelyeden vagy, illetve valamilyen intézményben tartózkodsz, akkor kövesd a vezetők utasításait.
Ha kitelepítésre kerül a sor, jelezni fogják a hatóságok. Ha esetleg nem emlékszel mi a teendőd ilyen esetben, javaslom, nézd át újra az erről szóló bejegyzést.

Kísérd figyelemmel az MR1 rádióadót és nézni az MTV 1 adását, ahol további tájékoztatást adnak a teendőkről, és figyeld a helyi hangszórós közleményeket.

Köszönjük, hogy megtiszteltél bennünket, és velünk tartottál, elismerve ezzel munkánkat!

Most azt szeretnénk ide írni, hogy pár nap és jövünk, de sajnos nem így van. Ez volt sorozatunk utolsó bejegyzése.
Reméljük, sok hasznos információval lettél gazdagabb az elmúlt hetek során. Bízunk benne, hogy az itt olvasottakat nem, vagy csak nagyon ritkán kell valós helyzetekben alkalmaznod.

A bevezetőben említettük már, hogy az anyag összeállításának forrása az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a megyei Igazgatóságok honlapjai voltak. Munkánkat a Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség segítette szakmai segítségével, melyet ezúton is köszönünk!

Amennyiben bármelyik témáról bővebben szeretnél olvasni, keresd a Katasztrófavédelem honlapjait, vagy kérdésedet megírhatod az info@jaszsagonline.hu címre, és mi megpróbálunk rá válaszolni, ha szükséges, szakemberek segítségét kérve.

Búcsúzóul szeretnénk megkérni, oszd meg velünk véleményedet! Mondd el hasznosnak találtad-e! Szólj hozzá! Köszönjük!
Eddig mi írtunk és Te olvastál, most írj Te, mert szeretnénk mi is olvasni?

Végezetül, ne feledd: Bízz azokban, akik felkészültek a védelmedre, és érted is vállalják a veszélyt!

Üdvözlettel: a jaszsagonline.hu csapata

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
küllőskapás
küllőskapás
9 éve

Nem telik el nap, hogy a híradásokból ne hallanánk, ne látnánk híreket országunkban történt szörnyű tragédiákról! Ilyenkor az ember hajlamos elhessegetni a gondolatot, hogy velem is megtörténhet valami hasonló szörnyűség. Pedig ahhoz nem sok kell, és egy család, egy település pillanatok alatt bajba kerülhet! Ezért nagyon hasznos ez a lakosságvédelmi sorozat, amiből talán megragadnak a fontosabb teendők katasztrófahelyzet esetére! Megszívlelendő tanácsok, amiért minden köszönet megilleti az oldal szerkesztőit!!

1
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x