Lakosságvédelmi tájékoztató – 2. rész

Örülünk, hogy újra itt üdvözölhetünk!

Akkor vágjunk is bele. Azt ígértük néhány hasznos fogalommal kezdjük, amelyeket nem árt, ha ismerünk. Itt van mindjárt az elzárkóztatás.

Ez a lakosságvédelem helyi formája, azért helyi, mert ilyenkor nem kell elhagyni otthonodat, a távolsági védelemmel ellentétben, amikor is kitelepítésre, vagy kimenekítésre kerül sor. Erről is lesz szó hamarosan.

Szóval az elzárkóztatást akkor alkalmazzák, ha a veszélyhelyzet rövid időn belül elhárítható. Ilyenkor a veszélyeztető hatások elől az épületbe kell zárkóznod és nem szabad elhagynod. Jó, ha tudod, hogy ilyenkor az ablakok, és ajtók réseihez vizes ruhát kell tenni. Készíts elő elemlámpát, vagy gyertyát az esetleges áramkimaradás miatt. Jobb az elemlámpa, mert a gyertya égés közben oxigént von el a lakás légteréből.

A telefont csak indokolt esetben használd – később megtudod miért -, és figyeld a rádió, tv és a hangosbemondó közleményeit, mert innét fogsz értesülni, mikor hagyhatod el az épületet. Tájékoztatni fognak arról is, ha esetleg kitelepítésre kerül sor, hogy legyen elég időd a legszükségesebb dolgokat összecsomagolni.

És akkor itt a következő fogalom: kitelepítés.

Ekkor már el kell hagynod az otthonodat, de van időd a felkészülésre mielőtt átmeneti jelleggel a befogadó-helyre kerülnél. Aggodalomra nincs okod, mert tájékoztatnak, hogy hol és milyen időpontban kell gyülekezned, mehetsz saját kocsiddal, de a szállításodról is gondoskodnak, megmondják mit ajánlott magaddal vinni, várhatóan meddig kell a befogadó-helyen maradnod.

Ha kimenekítésre kerül sor, akkor már nagyobb a baj, nincs időd semmire, azonnal cselekedni kell, itt az életed megmentése a legfontosabb.

Tehát kitelepítéskor még van időd csomagolni, viszont kimenekítéskor azonnal menned kell.

A veszély elmúltával kerül sor a visszatelepítésre, ekkor visszatérhetsz otthonodba. Hasonlóan a kitelepítéshez ez is szervezett formában történik, ekkor is tájékoztatnak mindenről.

Mind a kitelepítés, kimenekítés, kiürítés, befogadás, visszatelepítés feladatainak végrehajtásában a hivatásos katasztrófavédelmi szervek mellett, az ő irányításukkal a polgári védelmi szervezetek is részt vesznek.

Néhány szóban nézzük, mit is takar ez, hogy polgári védelmi szervezet.

Ezek a szervezetek adják a katasztrófák elleni védekezésbe bevonható, nem hivatásosakból álló legnagyobb létszámot. Minden településen létrehoznak, egy úgynevezett köteles polgári védelmi szervezetet.

Ezen szervezetek tagjai a magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárokból kerülnek ki.

Most arra gondolsz, hogy akár Te is tagja lehetsz? Igen, a polgári védelmi kötelezettség Rád is vonatkozik, ha megfelelsz a fentieknek. Természetesen vannak kivételek, amikor mentesülhetsz a polgári védelmi kötelezettség alól, de ezt itt most nem részleteznénk. Persze, ha érdekel, hogy ki mentesül, írj nekünk az info@jaszsagonline.hu címre és egy válasz mailben tájékoztatunk. Sőt kimondottan örülnénk érdeklődésednek.

Nézzük miből is áll a polgári védelmi kötelezettség?

Tehát, ha magyar állampolgár vagy, elmúltál 18 és a bejelentett lakcímed Magyarország területén van, akkor téged is beoszthatnak egy ilyen szervezetbe, legyen az települési, területi vagy munkahelyi.

Elsőként adatszolgáltatási kötelezettség vonatkozik rád, ami azt jelenti, hogy a polgármester és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv a személyes adataidat, valamint a foglalkozásodra, szakképzettségedre vonatkozó adataidat kezelheti.

Bejelentési kötelezettség is terhel, ami azt jelenti számodra, hogy köteles vagy 15 napon belül bejelenteni a fenti adatokban bekövetkezett változásokat, legyen az munkahelyváltás, lakcímváltozás.

Vonatkozik Rád a megjelenési kötelezettség, amely szerint köteles vagy megjelenni a kiképzésen, illetve gyakorlaton.

És végül a polgári védelmi szolgálat, amikor is köteles vagy megjelenni a megadott helyen és időben, valamint a Rád bízott feladatot ellátni, azaz részt kell venned a védekezésben, helyreállításban.

A fenti kötelezettségeket csak egy esetben tagadhatod meg, mégpedig, ha annak teljesítésével önmagad, vagy mások életét, testi épségét, vagy egészségét súlyos veszélynek tennéd ki.

Eddig a kötelezettségekről, a köteles polgári védelmi szervezetekről beszéltünk, de itt van az önkéntesség is. Az önkéntesen jelentkező személyekre is ugyanazon jogok és kötelezettségek vonatkoznak, mint a polgári védelmi szervezetekbe kötelező jelleggel beosztottakra.

Tehát, ha nem osztottak be, de szeretnél polgári védelmi szolgálatot teljesíteni, jelentkezz önkéntesnek településed polgármesterénél.

Ugye nem találtad nagyon unalmasnak?

Ígérjük a következő rész még érdekesebb lesz. Tudod, például hogy melyek a Jászság küszöbérték alatti veszélyes üzemei? Hamarosan bemutatjuk! És még sok más érdekes információval is gazdagodhatsz, ha legközelebb is velünk tartasz. Várunk!

Szólj hozzá! Mondd el véleményed!

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x