Üdvözlünk újra itt!

Ha emlékszel, az előző részben említettük, hogy a Jászság legjelentősebb vízfolyása a Zagyva és a Tarna.

Az árvízzel veszélyeztetett településeken (pl. Jásztelek) lakóingatlanok is víz alá kerülhetnek, sérülhetnek a víz-, gáz-, villamos és hírközlő berendezések, fertőzés és járvány veszély kialakulásával is számolni kell.

Soha ne feledd! A megáradt folyóvíz kiszámíthatatlan, ne menj bele!

Ha elöntött területen, úttesten gyalogosan kell átmenned, legalább ketten induljatok el, hogy segítséget tudjatok nyújtani egymásnak.

Figyeld a tv, rádió híradásait, a hangosbeszélőt, a szirénát. Ne telefonálj! Erre már az előzőekben is felhívtuk a figyelmedet, most megmondjuk miért.

Csak segélykérésre használd a készüléket, mert a mentőerőknek szükségük lehet a vonalakra.

Tájékoztatni fognak, ha el kell hagyni otthonodat, ez esetben mindig kövesd az utasításokat.

A kitelepítésről már fentebb olvashattál. Emlékszel? Azt mondtuk, hogy ilyenkor van időd, hogy összekészítsd a legfontosabb dolgaidat. Nézzük, mit is kell tartalmaznia az un. veszélyhelyzeti csomagnak.

Fontos, hogy könnyen szállítható legyen, ezért ügyelj rá, hogy 20 kg-nál ne legyen súlyosabb, nem kell mindent magaddal vinned, a hátrahagyott értékeid védelméről a rendőrség és a polgárőrség gondoskodik. Okvetlenül tüntesd fel a táskán jól láthatóan a nevedet. Legjobb, ha hátizsákba pakolsz, mert így a kezeid szabadon maradhatnak, így segíteni tudsz másoknak, ha szükséges.

A legfontosabbak a személyi okmányaid és orvosi papírjaid, gyógyszereid, gyógyászati segédeszközeid, bankkártyád. Vidd magaddal értéktárgyaidat (értékpapír) és az otthon lévő készpénzt is. Lehetőleg két-három napra elegendő nem romlandó élelmiszert és egy liter ivóvizet is tegyél a csomagba. Gondoskodj váltás fehérneműről, felsőruházatról, tisztálkodási eszközökről. Ha van hálózsákod azt is magaddal viheted. Ha van kisgyermek a családban, akkor kedvenc játék mackóját, vagy éppen meséskönyvét se feledd otthon.

Akkor sem kell aggódnod, ha valami kimaradt a csomagból, mert a befogadó helyen gondoskodnak rólad.

Oké – gondolhatod magadban – mindent értek, de az én településem nincs kitéve árvízveszélynek. Igazad van, én is olyan településen lakom, ahol folyó sincs a közelben, de akkor sem árt tisztában lenni ezekkel.

Biztosan hallottál a 2010. júniusi kritikus belvízhelyzetről, mely Jászladány, Jánoshida, Alattyán, és Jásztelek településeken alakult ki.

A napokig tartó esőzés hatására megteltek vízzel az elvezető árkok az utak mentén, mely veszélyeztette a lakóházakat, elöntötte az utakat. A jelentősen megemelkedett vízszintű Zagyva átázott gátjai is szivárogtatták a vizet a települések felé.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy a belvízvédekezés nemcsak önkormányzati feladat, neked, mint ingatlantulajdonosnak, illetve használónak is meg kell tenned a szükséges óvintézkedéseket. Gondolok itt olyanokra, mint az ingatlanod előtti vízelvezető, illetve szikkasztó árok rendszeres tisztítása, a víz szabad elfolyásának biztosítása.

Jó, ha tisztában vagy ezzel, mert ha belvíz miatt kár keletkezik otthonodban és az a tőled elvárható gondossággal megelőzhető lett volna, bizony nem számíthatsz kárenyhítésre senkitől.

Következő bejegyzésünkből megtudhatod többek között azt is, hogy hogyan védekezhetünk a szélvihar ellen, ha a szabad ég alatt tartózkodunk.

Pár nap és kiderül ez is!