Köszöntünk! Örülünk, hogy újra találkozunk! Ebben a bejegyzésben a rendkívüli időjárási körülményekről, azon belül is a viharokról ejtünk pár szót.

Gondolom veled is előfordult már, hogy elkapott egy kiadós zivatar és bőrig áztál, vagy az ablakból nézted a heves esőzést, hallgattad a terasztetőn kopogó jégdarabokat.

A zivatarok általában kis területekre korlátozódnak, de rendkívül veszélyes kísérőjelenségekre is számíthatunk. A heves zivatar következtében előfordulhat nagyméretű jég vagy erős vihar, széllökés. Vannak esetek, amikor orkán erejű szélvihar is kialakulhat. A hirtelen, nagy mennyiségben lehullott csapadékot sok helyütt az árkok nem képesek elnyelni, emiatt akár lakóingatlanok kerülhetnek veszélybe.

Azt mondtuk, hogy a zivatarok általában kis területre koncentrálódnak, azonban több heves zivatar összekapcsolódásakor előfordulhat, hogy több megyét is veszélyeztethetnek.

Te félsz a villámlástól? Én igen! És gondolom az emberek többsége így van ezzel, legyen felnőtt, vagy gyereke. Nem alaptalan a félelmünk, hiszen számos olyan esetről hallottunk már, amikor a villám nagy pusztításokat végzett, vagy akár emberéletet oltott ki. Régen gyakoribbak voltak az ilyen esetek, most azonban már a villámhárítóknak köszönhetően kevesebb okunk van a félelemre.

Előfordulhat azonban, hogy útközben kap el bennünket a villámlás és nincs hová behúzódnunk. Mit tegyünk ilyenkor?

Legjobb, ha gyorsan keresel valami védett helyet, például a legközelebbi üzletet. Magányosan álldogáló fa alá soha ne állj! Ha gépkocsiban ülsz, zárd be az ablakokat, és ne érintsd a fém részeket.

Ha éppen a hegyekben túrázol, vagy kirándulsz a családdal, mielőbb hagyd el a kimagasló helyeket, kerüld a kőomlás veszélyes szakadékokat. A barlang, vagy mélyedés csak akkor nyújt védelmet számodra, ha legalább 1,5 méter mély. Ha vízben lubickolsz azonnal hagy el a vízfelületet. Életveszélyes!

Jegyezd meg! A villámcsapás leginkább a hegytetőn, sík terepen, nagyobb vízfelületen tartózkodókat veszélyezteti.

Azt hiszem ennyi elég is lesz a villámlásról.

Szoktál kutyát sétáltatni, vagy csak úgy a mezőn barangolni? Én igen. Szeretem azt a nyugalmat, ami olyankor körülvesz. Szerencsére még sosem kerültem szélviharba, és remélem nem is fogok, de azért lássuk, hogyan védekezhetünk a szélvihar ellen a szabad ég alatt.

A legfontosabb, hogy lehetőleg maradj nyugodt és próbálj keresni valami védett helyet. Maradj távol a fáktól, mert a letört ágak megsérthetnek. Ugyanez vonatkozik az épületekről lehulló cserepekre, üvegszilánkokra. Lehetőség szerint védd a fejed és a szemed. Ügyelj a villanyvezetékekre is, mert ilyenkor azok is leszakadhatnak, és megközelítésük életveszélyes lehet.

Ha éppen szalonnasütögetés közben támadt fel a szél, azonnal fejezd be a tűzveszélyes tevékenységet.

Jegyezd meg azt is, hogy csónakázni és fürödni erős szélben életveszélyes! Még a jó úszók is megfulladhatnak, ha a szél miatt vízfüggöny alakul ki az összefüggő vízfelületen.

Ha az otthonodban tartózkodsz, amikor kitör a szélvihar, zárd be jól az ajtókat, ablakokat. Készülj fel egy esetleges áramszünetre, készítsd elő az elemlámpát, illetve áramtalanítsd az elektromos berendezéseket.

Tudod jól, hogy viharok következtében az ingatlanod közelében lévő fák is okozhatnak károkat. Most nem arra gondolunk, hogy vágd ki őket. Viszont nem árt, ha gondoskodsz az elkorhadt ágak levágásáról. Ha közterületen lévő fáról van szó, akkor bejelentheted az önkormányzatnál, ha észleled, hogy veszélyessé vált.

Akkor eddig már bőrig áztunk, villámok csapkodtak körülöttünk, megúsztunk egy szélvihart.

Mi jöhet még? Nemsokára megtudod.