hoakadalyKöszöntünk ma is! A mai témánk már aktuálisabb, hiszen kutya hideg van odakinn. Emlékszel? Azt mondtuk az előző részben, hogy most a tél veszélyeit vesszük sorra.

A Meteorológiai Szolgálatnak köszönhetően a híradásokból előre értesülhetünk az erős lehűlésről és az intenzív havazásról, így van időnk előre felkészülni rá.

Biztosan emlékszel az év eleji nagy hidegekre és tartós havazásra. Én igen, mert 24 órás ügyeleti szolgálatot kellett teljesítenünk. Szerencsére nem történt komoly gond a településünkön, köszönhetően annak, hogy időben felkészültünk.

Mire kellett felkészülnünk? Elsősorban arra, hogy a nagy hideg és az intenzív havazás fennakadásokat okozhat a közlekedésben, elzárhatja a települést a külvilágtól, akadozhat az alapvető élelmiszerellátás. Fel kellett készülnünk arra is, ha esetleg járművek akadnak el a településen, vagy annak közelében és az utasok megfelelő elhelyezéséről, ellátásáról nekünk kell gondoskodnunk. Fel kellett mérnünk, hogy egy esetleges gázvezeték befagyás miatt hány család kerül kritikus helyzetbe, hogy hogyan tudjuk biztosítani elhelyezésüket. Gondolnunk kellett az egészségügyi ellátás folyamatos biztosítására, a betegszállításra, a gyógyszerek zavartalan beszerzésére. Fokozott figyelmet kellett fordítanunk az idős, beteg, magatehetetlen emberekre. Figyelőszolgálatot állítottunk fel, hogy a nagy hideg miatt egyetlen embernek se kerüljön veszélybe az élete.

Erre figyeltünk és ezt tettük mi, de mi a teendőd neked a rendkívüli hidegben? Melyek azok az irányadó magatartási szabályok, amelyeket tanúsítanod kell? Ezekkel szeretnénk most megismertetni.

Ezt már többször mondtuk. Figyeld folyamatosan a híradásokat, hiszen innét értesülhetsz a kialakult és a várható helyzetről. Szintén ismerős már, hogy készítsd elő az elemlámpát, tartalékelemeket. Ne felejtsd el töltőre tenni a mobilodat, amíg van áram, mert előfordulhat, hogy az áramellátás is szünetelni fog és még segítséget sem tudsz kérni, ha lemerül.

Készíts elő szerszámokat a hó eltakarításához, gondoskodj alternatív fűtőtestekről. Halmozz fel tartalékokat, ne csak nem romlandó élelmiszerből, vízből és gyógyszerből, hanem tüzelőanyagból is.

Gondolj arra is, hogy a kerti csap legyen víztelenítve, mert csak az hiányozna még, hogy a fagyás miatt a víz elárassza a lakásodat.

Nem árt, ha a vízórát is bebugyolálod, mert a fagyás miatti kárt neked kell megfizetned a szolgáltató felé.

A hagyományos tüzelőberendezések, vagy PB gázzal üzemelő fűtőkészülékek használata során különösen figyelj a tűzmegelőzésre, a füstelvezetésre.

Nem elég, hogy fránya hideg van, szakad a hó, még a szél is feltámadt. Itt a szélvihar.

Maradj a lakásban, ereszd le a redőnyöket, ne mozdulj ki, hacsak nagyon nem muszáj.

Tudom, hogy ki kell menned, ha másért nem hát munkába. Ha véletlenül elzárta a hó az otthonodat értesíts a hatóságokat, kérj segítséget.

Ha már az utcán vagy, vigyázz magadra, el ne csússz, figyelj nagyon oda, hová lépsz. Öltözz rétegesen, viselj sapkát és kesztyűt. Ne feledd, hogy a nagy hideg és az erős szél hamar fagyási sérüléseket okozhat.

Ha mégis útnak kell indulnod, főleg, ha nagyobb távolságra, lehetőleg kísérővel menj, és győződj meg, hogy a visszautazás feltételei biztosítottak-e.

Gépkocsival csak akkor indulj el, ha feltétlenül szükséges, és megfelelő műszaki állapotban van. Indulás előtt tegyél a kocsiba lapátot, jégoldót, meleg takarót, zseblámpát, legalább egy napra elegendő élelmiszert, hiszen nem tudhatod, hogy mikor akadsz el a nagy hóban. Na és lehetőleg ne indulj el egyedül!

Még egy nagyon fontos dolog. Figyelj szomszédodra! Akár annyi is elég, ha csak azt nézed füstöl-e a kéménye. Hányszor és hányszor hallottuk már a híradásokból, hogy idős ember fagyott meg saját lakásában.

Ha bármi rendelleneset észlelsz, jelezd az Önkormányzatnál.

Végül nézzük a jégen való tartózkodást. Ha korcsolyázni indulsz, esetleg horgászni, ne feledd, hogy a folyóvizeken vékonyabb a jégréteg. Persze ez nem azt jelenti, hogy az állóvíz jegére felelőtlenül rámehetsz. A jégen, főleg a folyóvíz jegén való tartózkodás nem biztonságos.

A jég beszakadását általában előre jelzi a ropogás és recsegés, a rianások megjelenése, a jégfelület süllyedése. Ilyenkor még elkerülhető a beszakadás.

Ha már nem tudod elkerülni, azonnal feküdj hasra, arccal a part felé, és minél nagyobb testfelülettel hason csúszva próbálj a part felé haladni. Minden lehető eszközzel próbáld megakadályozni, hogy a jég alá kerülj, vagy lemerülj a vízben. Próbálj meg segítséget kérni.

Azzal is vigyáznod kell, ha mások megmentésére sietsz, mert ha nem vagy elég felkészült csak tetézed a bajt. Életedet kockáztathatod, ezért ha nem vagy biztos magadban hívj inkább segítséget. Sőt, azt tanácsoljuk, hogy minden esetben hívj segítséget mielőtt segítségére sietsz!

Ha ezt megtetted, akkor hason csúszva közelítsd meg a bajba jutottat. Lehetőleg biztosítsd magadat kötéllel. Ha mást nem találsz, akkor egy erős ágat, vagy egy ruhadarabot nyújts a jégbeszakadtnak. Ha a bajba jutott már a jég alá került, ne kíséreld meg a mentést, azonnal hívd a 105-ös vagy 104-es számot.

Szeretnénk még felhívni a figyelmedet – bár bizonyára tisztában vagy vele -, hogy az ingatlantulajdonos kötelessége az ingatlan előtti járda tisztán tartása, jégmentesítése. Ügyelj erre, mert ha a te gondatlanságodból ér valakit baleset az a te felelősséget.

Ne feledd! Legközelebb is várunk!