foldrengKöszöntünk! Tudod, hogy már a nyolcadik alkalommal találkozunk? Remélem hasznosnak találtad az eddigieket!

Hát akkor lássuk a mai témánkat. Most a földrengésről és földcsuszamlásról lesz szó néhány mondatban.

Szerencsénkre Magyarország nem tartozik a kiemelkedően földrengésveszélyes területek közé, ennek ellenére erős rengések időnként előfordulnak. A Jászságban mért földmozgásokról a 3. részben olvashattál.

A földrengést megelőzni, elkerülni nem lehet, azonban néhány magatartási szabállyal jó, ha tisztában vagyunk.

Földrengésnél kezdetben gyenge rezgést érzünk, amelyet intenzív, többirányú, akár körkörös mozgású rázkódás követ, és morajló vagy bőgő hang kísér. Mindez nem tart tovább néhány, vagy néhány tíz másodpercnél.

Ha ilyet észlelsz, ne hagyd el az épületet, igyekezz minél távolabb kerülni az ablaktól, üvegektől, és minden olyan berendezéstől, tárgytól, amelyek leesve, eldőlve sérülést okozhatnak. Keress menedéket az asztal alatt, vagy a szoba sarkában.

Ha kinn tartózkodsz, ne próbálj meg bejutni az épületbe, mert a legtöbb sérülés ilyenkor történik. Súlyos sérüléseket okozhatnak a lehulló cserepek, ledőlő kémény, üvegdarabok.

Fontos, hogy ne használd a telefonodat csak életveszély esetén! Ne gyújts gyufát, sem villanyt. Ha lehetőséged van, zárd el a gázvezeték-  és elektromos főkapcsolót.

Ha vége a rengésnek, figyelj az esetleges utórengésekre. Ezek már kevésbé erősek, de a rengés következtében meggyengült épületekben további károkat okozhatnak, ezért továbbra is legyél nagyon óvatos.

Jó, ha tudod, hogy az utórengés a földrengést követően azonnal, de akár órákkal, napokkal, hetekkel, vagy hónapokkal később is bekövetkezhet.

A rengést követően az erősen sérült épületeket el kell hagynod. Liftet használni ilyenkor tilos!

Ha kijöttél az épületből, mindig maradj távol a romos területektől. Bízz a katasztrófavédelem szakembereiben és kövesd utasításaikat.

Ha bajba jutott embert látsz, segíts neki, de légy körültekintő. Ne mozdítsd a súlyosan sérült személyt, kivéve, ha közvetlen életveszélyben van. Hívj segítséget.

Ha a rengés tömegben ér, mondjuk pont egy zsúfolt szórakozóhelyen vagy, vigyázz nehogy a pánikba került tömeg összetaposson. Maradj védett helyen, amíg a rengés tart, ne rohanj a kijárat felé.

Ha autóban vagy állj meg az út szélén, lehetőleg távol a hidaktól, felüljáróktól és maradj a kocsiban.

A legfontosabb, hogy mindig próbálj nyugodt maradni!

A következő bejegyzésünkből azt is megtudhatod, hogy a családos dongóméhek az embert igen ritkán támadják meg.

Akkor legközelebb itt folytatjuk! Ugye itt leszel te is?

Kép forrása: wikipedia.hu