Lakosságvédelmi tájékoztató – 9. rész

mehÜdvözlünk! Ebben a bejegyzésben a mérges rovarokról ejtünk néhány szót.

Gondolom, nem kell bemutatnunk a darazsat, hiszen kora nyártól késő őszig találkozhatunk magányos vagy társas darázs fajokkal a ház körül. Bizonyára azt is tudod, hogy a fullánkjukat az ember bőréből sérülés nélkül vissza tudják rántani, ezért többször is képesek szúrni.

Ezzel szemben a méh fullánkja végén lévő háromágú horog a bőrben bennakad, és a méh testéből kiszakad, ezért a rovar elpusztul.

Azt viszont én sem tudtam, hogy a mérges ízeltlábúak közül egyedül a darazsak tartoznak az egészségügyi kártevők közé. Az általuk megfertőzött élelmiszerek veszélyesek az emberre.

Gondolj például egy kerti sütögetésre. Bizonyára te is tapasztaltad már, hogy a darazsak rászállnak az előkészített alapanyagokra, a kerti asztalon lévő ételmaradékokra. Belemásznak a poharainkba. Elhessegetjük, de eszünkbe sem jut, hogy előtte esetleg a szemétgyűjtőben garázdálkodtak.

A fertőzések megelőzése érdekében célszerű az élelmiszereket, ételmaradékokat letakarni. Vigyázz arra is, ha dobozos üdítőt, vagy sört fogyasztasz, mert észre sem veszed, ha belemászik a darázs.

A védekezés és megelőzés legegyszerűbb módja azonban, ha gondoskodsz a darázsfészkek eltávolításáról. Egyet azonban ne feledj, legyél különösen óvatos.

Az irtást csak sötétedés után végezd, mivel ilyenkor valamennyi rovar a fészekben van és az összes egyidejűleg elölhető, valamint támadó készségük csökken az esti hűvösebb időjárások következtében.

Még egy fontos dolog. Kerüld a létráról való irtást, mert esetleges támadás következtében a létráról történő leesés végzetes is lehet.

A darazsak elölése után a szegfűhöz hasonló fészket hosszú pengéjű késsel távolítsd el és dobd vizes vödörbe.

Fontos: A hasznos méhek ellen csak akkor kell védekezni, ha az embert zavarják.

Amennyiben a kaptárban két királynő nevelődik ki, és az új királynő katonái nem tudják a régi királynőt kivégezni, akkor a méhkas kettéválik, és rendszerint a fiatal királynő vezetésével elköltöznek. Ilyen nagy létszámú (több ezer, akár 20 000 tagú) méhraj irtását nehogy megkíséreld, hívd a tűzoltókat, vagy a legközelebbi méhészt, aki a befogást végre tudja hajtani.

Ha egyszerre több mint 10 méh- vagy darázs csíp meg azonnal indokolt a kórházi kezelés, mivel a súlyos tünetek akár 12-48 óra múlva is jelentkezhetnek.

Tudtad, hogy az általános tünetek előfordulásakor – mivel egyes személyeknél azok 6-8 óra múlva visszatérhetnek – a beteget fél napig mindenképpen kórházi megfigyelés alatt kell tartani?

Nagyon fontos és ezt jól jegyezd meg, ha valaki tömeges méh-vagy darázscsípést szenved, vagy az ajkán, a nyelvén és a száj belső részén, illetve a garaton csípte meg a rovar, esetleg allergiás a rovarcsípésre azonnal értesítsd a mentőket. A mentők kiérkezéséig a kereskedelmi forgalomba kapható kalcium pezsgőtabletta fogyasztásával enyhíthetik a tüneteket.

Úgy vélem már téged is csípett meg darázs, és tudtad, mit tegyél a csípés enyhítésére, – én például kettévágott vöröshagymát szoktam rádörzsölni -, de azért bízom benne, hogy hasznosnak találtad írásunkat.

Te mit szoktál tenni, kérünk, oszd meg velünk! Szólj hozzá!

Tudtad, hogy a lépfenét modern biológiai fegyverként is használják? Legközelebb többek között erről is szó lesz.

Találkozzunk egy hét múlva!

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x
()
x